Владислав Миланов е доцент в Катедрата по български език на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и директор на Център за анализ на политическата и журналистическата реч. Съвместно със студенти българисти, юристи и историци в продължение на 15 години наблюдават и анализират речта на публично говорещите хора в България. Доцент Миланов е сред най-обичаните и уважавани преподаватели в академичните среди.

Владислав Миланов

Защо се съгласи да участваш?
Съгласих се да участвам, защото ме поканиха мои студенти. Всеки преподавател следи реализацията на своите възпитаници и се радва на успехите им. Когато можем да помогнем с нещо на хората, които сме обучавали в аудиториите на Софийския университе, редно е да го направим от сърце.

Какъв е опитът ти със самочувствието ти до момента? Имал ли си моменти, в които си изпитвал необосновано негативни емоции спрямо себе си и възможностите си?
Самочувствието се гради с годините. Моят опит със самочувствието е свързан основно с работата ми с младите хора и с факта, че ги обучавам на това да разбират граматиката на българския език и да го обичат и уважават. Самочувствието ми се повишава, когато виждам, че това, което правя, има истински смисъл и достига до много млади хора.
Негативни емоции (обосновано или необосновано) изпитвам, когато осъзнавам, че близък човек има нужда от помощта ми, а аз не съм в състояние да помогна. Още повече тревоги изпитвам, когато виждам безразличието и нежеланието на тези, които могат да бъдат полезни, да бъдат съпричастни и да помагат. Много често това не става дори когато е част от професионалните им грижи.

Какво те изкарва извън кожата ти и смяташ, че може да бъде променено?
Извън кожата ми могат да ме изкарат предателството и цинизмът (в мисленето и в говоренето). Лицемерието, замаскирано зад различни форми, ме отвращава дълбоко. Мисля, че в съвременния живот това е един от най-сериозните проблеми в общуването между хората – готовността лесно да предадеш и „умението“ да бъдеш приятел, само когато имаш ползи от това. Истинска неприязън изпитвам към доносниците. За съжаление в живота си срещнах млади хора, на които съм помагал и в личен, и в научен план, които се оказаха изключително коварни и престъпно мотивирани да компенсират свои собствени болестни състояния. Такива предатели е имало винаги в историята. Тъжно е, че ги има и днес. И че са млади хора, които навлизат в живота по този начин.

Какво за теб значи да си реализиран мъж? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези георгафски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствена добавена стойност?
Реализиран мъж според мене означава да се чувстваш добре в това, което правиш. Да си широко скроен, да държиш на думата си; да имаш възможности и да помагаш; да насърчаваш младите хора и да ги водиш по пътя с желание и обич. В нашите географски ширини това не е никак лесно. Понякога е невъзможно. Защото все някой се опитва да пречи. Да живееш в спокойствие и обич с близките си е другото лице на реализацията ми като мъж.

Какво за теб означава психично здрав човек и какво означава “луд”?
Да си здрав в България днес е истинско постижение. Ежедневието и ситуациите на стрес често разболяват хората. Възрастовата граница на сериозно заболелите млади хора пада и това е много страшно. Психично здравият човек е силен човек. Силен дори в слабостта си. Чувствителен, но и емоционално стабилен; погледът му показва, че стои здраво на земята; зад думите му стоят реалности, а не химери. Лудостта е начин на мислене за някои хора и те си живеят така прекрасно. Харесва им, а и често им помага да преодоляват с лекота това, което за останалите е житейско препятствие.

Опитваш ли се и успяваш ли да намериш правилните думи, с които да опишеш емоциите си ? И правиш ли го?
Езикът е достатъчно силен, за да опише емоциите на всеки от нас. Аз съм намерил тези думи и с тях често описвам емоционалните си състояния.

Езикът и познаването му помагали ли са ти да се справиш с травматични ситуации?
Винаги. Защото само със силата на думите можем да градим световете на разбирателството. И това не е клише. Който владее силата на мисълта и на словото, може да „владее“ и света; да бъде истински; да бъде открит и да умее да обича; да раздава себе си, за да движи нещата напред. За съжаление, тези, които ни управляват, не се сещат за това.

Кажи ми 3 (5/10) неща, които те карат да се чувстваш добре в кожата си.

  • позитивното мислене;
  • здравето на близките ми хора;
  • успехите на студентите ми;
  • вярата в хубавото;
  • отношението ми към добрите хора.

Защо да бъдеш в тялото си е най- хубавото място , на което можеш да бъдеш
Защото там съм изградил своя храм. И в този храм има болка, но има и много радост; има уют и топлина; има хармония, която ме кара да бъда жив всеки ден. Защото там е стаена обичта към семейството ми и към близките ми. А това е достатъчно, за да БЪДЕШ…

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве