Георги Милков е български журналист, включително международен репортер, военен кореспондент, телевизионен водещ („Плюс това“ по БНТ1 (2015 – 2018), главен редактор на списание GEO. Той е и първият победител в телевизионно риалити шоу „Африка: Звездите сигурно са полудели“.

Георги Милков

Защо се съгласи да участваш?
Идеята на проекта ми се стори смислена

Какво за теб значи да си реализиран мъж? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези географски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствена добавена стойност?
Значи да правя това, което съм мечтал, за което съм учил, което ми доставя удоволствие и ме вдъхновява. Не свързвам реализацията с никакви социални роли, географски или полови белези, защото ако следвам тази логика би трябвало да съм някакъв главатар.

Какъв е опитът ти със самочувствието ти до момента? Имал ли си моменти, в които си изпитвал необосновано негативни емоции спрямо себе си и възможностите си?
Аз и самочувствието ми сме като отдавна женена двойка. Знам, че дреме в съседната стая, под ръка ми е, и ако ми потрябва, винаги мога да го извикам. Но не е задължително да го взимам, всеки път , когато излизам от вкъщи.

Какво означава за теб да познаваш себе си и колко е важно? Каква е връзката ти със самокритиката и самопоощтряването?
Изпитвам негативни емоции спрямо себе си и възможностите си всеки път, когато застана пред роял, виолончело, саксофон или какъвто и да било музикален инструмент. Всеки път! Но тези емоции не са необосновани. Много ми се иска да владея това изкуство и затова обикновено гледам на музикантите като на някакви полубожества. Уви, в този живот, аз съм обречен на музикално мижитурстване.

Каква е връзката ти с емоциите – твоите, чуждите? Опитваш ли се и успяваш ли да намериш правилните думи, с които да назовеш емоциите си ?
Не знам дали изцяло и напълно познавам себе си, но този образ, до който съм стигнал благодарение на десетилетни проучвания, изглежда свестен. Бих излязъл на питие или пикник с него, бих му се доверил в труден момент и дори бих рискувал да остана с него на самотен остров. Самокритика и самопоощрение – само ако се налага. Но самоирония – задължително. Това според мен е най-добрия стимулант за душевно здраве и психологически имунитет.

Рядко говоря за емоциите си. Предпочитам да слушам. Както собствените, така и емоциите на другите. Дали ги чувам, дали се съобразявам с тях, това е съвсем отделен въпрос. Старая се, защото емоциите могат да бъдат огромна движеща сила. Градивна или разрушителна.

Какво за теб означава психично здрав човек и какво означава “луд”? Какъв е първият ти сблъсък с това, което наричаме в ежедневието “лудост”?
Човек, който отговаря на собствените ни критерии за адекватност, обикновено смятаме за нормален. И обратното.

Веднъж, беше в началото на 90-те, почти се сблъсках на улицата в София с една жена, която вървеше облечена в нещо като самоделен скафандър, облепен със станиол. Виждах я доста често и чувах какви ли не версии и истории за тази нейна “лудост”. Тя се беше превърнала в една от градските легенди на София по онова време. И до днес не знам дали беше луда или просто имаше някаква своя сериозна причина да се явява така в общество, което по начало е скептично настроено към скафандрите в градска среда.

Какво те изкарва извън кожата ти?
Войнстващата, агресивната глупост. По натюрел съм миролюбив темерут и мога да подмина с иронична усмивка и най-вселенската тъпотия. Но когато тази глупост ми се вре със сила, иска да ми се наложи на всяка цена, настоява и парадира като единствената истина, претендирайки за ексклузивност, ей тогава се хващам за кобура.

Кажи ми 3 (5/10) неща, които те карат да се чувстваш добре в кожата си.
Спокойният ми сън, несекващият ми апетит за приключения и любопитство към света и всичко онова, което наричаме солта на живота.

Защо да бъдеш в тялото си е най- хубавото място , на което можеш да бъдеш?
Защото това е корубата на земното ни пътешествие.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве