Георги Тошев е журналист, телевизионен водещ, автор на поредица биографични книги, последната от които разказва необикновената история на българският актьор Георги Парцалев. Водещ е на научно популярното предаване по bTV „Непознатите“ , а професионалният му път минава през редакциите на в. „24 часа“, в. „Дневник“, сп. „Едно“, сп. „Лик“, bTV и БНТ.

Георги Тошев

Защо се съгласи да участваш?
Любопитен човек съм.

Кога за първи път осъзна, че си мъж и имаш мъжко тяло? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези географски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствено добавена стойност?
Може би бях на 9 или 10 години.  Разбрах, че тялото има много функции. За първи път усетих, че се променя. Никога не съм гледал на тялото си като на „заключена система“. Доверявам му се. С годините разбрах, че умореното тяло никога не лъже. Вслушвам се в сигналите, които ми изпраща. Полагам усилия да е в добра кондиция, да ми служи, а не да ме „краси“.

Какво е за теб реализиран мъж?
Реализацията е относително понятие. За мен днес тя е здраве и удовлетвореност. Не пари и социална роля, която те утвърждава като политик, музикант, журналист и т.н. Всичко е преходно в живота. Единственото, което има значение е как ти се възприемаш и съотнасяш към другите. Светът е постижим, животът е възможност да се намериш. Полът може да предопредели някаква роля – на баща или майка, но живеем във времена, в които и това е относително. Не полът, а съзнанието ни трябва да определя изборите ни как, къде, с кого да живеем.

Какво означава за теб да познаваш себе си и колко е важно? Каква е връзката ти със самокритиката и самопоощрението ?
Важно е да познаваш собствените си лимити, защото често наблюдавам хора, които искат да ги надскочат. Особено политици. Важно е да имаш връзка с реалността. Аз съм самокритичен човек. Бил съм и жесток към себе си, но с годините се научавам да се движа в собствените си лимити. Реалистичната самопреценка е много важна, за да не си аутсайдер.

Разкажи ми за страховете ти. Какво те плаши? Имало ли е моменти, в които не си можел да се справиш с тях (страховете) и си имал нужда от помощ? Моменти, в които тревожността ти взима връх над рационалността?
Аз съм човек, които се справя със страховете си. Разбира се, има два, с които се боря – смъртта и самотата. Неизбежни са, но… иска ми се да се ги приема, опитомя. Тревожността е липса на рационалност. Аз съм избрал да бъда зает човек. И това ме спасява.

Каква е връзката ти с емоциите? Намираш ли, че можеш да ги разпознаваш, назоваваш и разговаряш за тях и смяташ ли, че това е необходимо умение?
Емоциите са важни. Чувствителният човек е по-добрият човек. Емпатията е важно чувство. Аз съм в непрекъснат спор с емоциите си, но не мога без тях. Разбира се, изкуството е да ги владеем, без да ги подтискаме.

Какво те изкарва извън кожата ти?
Глупостта и наглостта.

Кажи ми 3 (5, 10..) неща, които правиш, за да те накарат да те накарат да влезеш обратно в кожата си и да се почувстваш добре там.
Спя, избирам компанията на природата, спортувам, обичам изкуството, среща с хора, които обичам, път.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъдеш?
Защото в тялото си се чувствам цялостен.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве