Дискриминационни закони лишават хиляди с психосоциални увреждания от право на глас

Автор: Ирина Атанасова

Остарели и дискриминационни закони лишават много европейци от основни човешки права, включително участие в ежедневието на едно демократично общество. На предстоящите европейски избори 2019г. около 500 000 души с увреждания, в това число и тези с психосоциални разстройства, ще бъдат лишени от правото да гласуват по същите тези закони или дори, в някои държави, както е  у нас – по конституция. Някои законодателни текстове стигат дотам, че използват дерогативни и обидни термини, за да опишат хората с увреждания като „идиоти“ или „лунатици“.

Член 42, параграф 1 от Българската конституция гласи: “Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа”. С други думи, политически права се отказват на всички хора при частично и пълно запрещение, независимо от тяхното действително индивидуално ниво на функционални способности. В допълнение, Законът за политическите партии предвижда, че политическите партии  могат да бъдат учредявани само от български граждани, които имат право на глас. Следователно изключването на правото на гласуване на хора под запрещение също води до забрана за други политически дейности и ги оставя встрани от  демократичния живот . 

В противовес на този конституционен текст обаче е Член 29 (Участие в политическия и обществения живот) от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която България, като страна членка на ЕС, е ратифицирала. Въпросният 29ти  член гласи:  “Държавите – страни по настоящата конвенция, гарантират на хората с увреждания политически права и възможности за тяхното упражняване равноправно с всички останали.  “

Подобни морално остарели закони  не съществуват само у нас, разбира се.  Навсякъде обаче те поддържат в своето основание загрижеността, че хората с ограничени способности не са достойни за участие в изборите, могат да станат жертва на измама или да се злоупотреби с гласовете им. Действителният резултат от тези остарели правила обаче е, че за да се предотвратят хипотетични престъпления, извършени от едни, властите отнемат правата на други, като по този начин им се отказва правото да участват в гражданския живот, да се овластят и с това да се възстановяват и да заемат своето място в демократичното общество.

Психично Здраве Европа (Mental health Europe – MHE) призовава всички държави-членки да преразгледат законите, които лишават гражданите им от техните права. За да гарантираме функционирането на демократичните общества, трябва да подобрим достъпа до демокрация за всички през следващия парламентарен мандат. Страни като Германия и Франция доказаха, че е възможно да се промени статуквото. Всички държави-членки на ЕС са ратифицирали Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Време е да я приложим.

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве