Европейски семинар за овластяване

Семинарът е създаден съвместно с  хора с преживелищен опит с психично-здравни предизвикателства, членове на техните семейства, болногледачи и доставчици на услуги и ще се съсредоточи върху това, как овластяването на възстановяването чрез взаимна подкрепа осигурява по-добри резултати за всички. 

Семинарът ще изследва ключовите понятия като ВНИЗO – Връзка, Надежда, Идентичност, Значение и Укрепване*  чрез разнообразни интерактивни и творчески средства. Те ще включват: музика, поезия, изобразително изкуство, интерактивни работилници и дискусии, презентации, семинари, посветени на правата на човека и застъпничеството, образование и възстановяване и силата на взаимната подкрепа в развитието и предоставянето на услуги за психично здраве. 

Няма такса за регистрация. Това, от което се нуждаете, за да участвате, е отворен и любопитен ум, желание да се включите в процеса на съвместна работа, страст да допринесете и разбира се – достъп до интернет.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК

Когато се регистрирате, ще бъдете помолени да изберете на коя интерактивна работилница бихте желали да присъствате през деня. Местата са ограничени за всяка работилница и се предлагат на базата на “който пръв се запише”. Моля, изберете друга работилница, ако местата за първият ви избор са запълнени. Работилниците са с продължителност 90 минути и ще се проведат от 15:10 до 16:40 в деня на уебинара. Моля, обърнете внимание, че на потвърждението, което ще получите след като се регистрирате, времето на уебинара се показва в ирландско стандартно време, което е 2 час назад от нас. Към изписания час, трябва да прибавите два часа за българско време.  

За повече подробности за работилниците вижте описанията по-долу. 

Очакваме да ви посрещнем на Европейския семинар за овластяване 2020!

РАБОТИЛНИЦА 1 

Заглавие на семинара: “Какво означава възстановяването и как да го обясним?”

Воден от: Боб Гроув, старши съветник по политиките в ПЗЕ, и Марта Кларк, специалист по съвместна подкрепа** , изпълнителен директор на психично-здравна услуга и  психолог. 

Описание: Този семинар има за цел да събере различни гледни точки на значението на възстановяване от различни заинтересовани страни, за да обясни по-добре това понятие на обществеността. Краткото ръководство на ПЗЕ за възстановяване ще бъде представено от съавторите, за да зададат тона на работилницата. След това участниците, лицата с преживелищен опит, техните семейства и приятели и доставчиците на услуги, ще бъдат поканени да обяснят какво означава възстановяването за тях. Заедно ще обсъдим начините, по които концепцията за възстановяване на психичното здраве може да бъде обяснена на непрофесионална аудитория, за да се подобри общото разбиране на психичното здраве и да се намали стигмата.

РАБОТИЛНИЦА 2

Заглавие на семинара: “Овластяване на възстановяването чрез грижа за себе си”

Воден от: Мифи Хоуд , отговарник за Развитието към ПЗЕ-Ирландия. Тя има 20-годишен опит в обучението и развитието, специализиран в личностното развитие, управлението на стреса и вниманието. Нейният собствен житейски опит с физически и психични предизвикателства пред здравето информира нейната работа. 

Описание: В този семинар участниците ще се запознаят с връзката между стреса и устойчивостта. По време на работилницата те ще бъдат насърчавани да разсъждават върху собствената си връзка със стреса и грижата за себе си. Ще научат и за практическите начини за подпомагане на благосъстоянието им чрез приоритизиране на практиките за грижа за себе си. Работилницата ще приключи с урок по така наречената техника “майндфулнес”, която насочва вниманието към “тук и сега”. Ще има почивка от 10 минути по средата на работилницата за вашия комфорт.

РАБОТИЛНИЦА 3 

Заглавие на работилницата: “Овластяване чрез образование”

Воден от: Семинарът ще бъде подпомогнат от Колежа за възстановяване на Майо, който стана първият колеж за възстановяване в Ирландия през 2013 г.

Описание: Този интерактивен семинар ще проучи как познанието за възстановяването  овластява хората с предизвикателства пред психичното здраве, техните семейства / болногледачи / поддръжници, както и доставчици на услуги. Той ще илюстрира как „овластяването на възстановяването“ е в основата на ирландската политика за психично здраве и ще представи както ползите, така и предизвикателствата пред овластяването на хората чрез образование.

РАБОТИЛНИЦА 4

Заглавие на работилницата:  “Моделът на подкрепа между хора с преживелищен опит* като катализатор за овластяване на потребителите на услуги в рамките на индивидуалното им пътуване към възстановяване”

Воден от: Майкъл Джон Нортън, докторант и национален ръководител на службата по Ангажиране и възстановяване на психичното здраве в Ирландия. Майкъл има преживелищен опит с психични затруднения и през последните няколко години се отдава на защита на възстановяването на психичното здраве в рамките на здравеопазването в Югоизточната общност, както и в национален мащаб, чрез участието си в много инициативи за възстановяване. 

Описание: Този семинар ще изследва разнообразието от роли, които влизат в модела на взаимопомощ между хора с преживелищен опит. По този начин той ще демонстрира как такива “работници” действат като катализатор, за да могат потребителите на услуги бъдат овластени в своето собствено възстановяване. Овластяването като концепция също ще бъде разгледано, особено в контекста на модела ВНИМО – връзка, надежда, идентичност, значение и овластяване.* 

РАБОТИЛНИЦА 5

Заглавие на работилницата: “Овластяване на възстановяването: подход, основан на правата на човека”

Воден от : ENUSP – Европейска мрежа от (бивши)потребители и оцелели от психиатрията. ENUSP дава на (бившите) потребители и оцелели от психиатрични услуги в цяла Европа начин за комуникация, за да можем да се подкрепяме взаимно в личната, политическата и социалната борба срещу несправедливостта и дискриминацията. 

Описание: Този семинар ще проучи как възстановяването може да бъде подкрепено чрез използването на подход, основан на правата на човека. Повече информация за тази работилница ще дойде скоро.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК

 

*CHIME – Connection, Hope, Identity, Meaning and Empowering 
** peer support
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве