Тази статия е лековат поглед върху това, как да усвоите тънкостите на експертното сърдене.

Първата част от статията ще ви запознае в детайли с това, какво представлява сърденето. Във втората част ще ви представим някои алтернативи. И така:

Сърденето е примитивен начин за справяне с усещането от това да бъдем наранени. Всички знаем колко болезнено е това усещане и колко силно можем да бъдем завладени от желанието да избягаме, в невъзможността си да изразим как се чувстваме в момента.

За да усвоите тънкостите на сърденето, трябва да вземете предвид следното:

1. Важно е да има някой друг, който да поеме вината за начина, по който се чувствате. Този някой е трябвало да прочете мислите ви и да е знаел какво точно сте искали, без да сте го изричали на глас.

2. Необходима е да притежавате усещане за известна степен на специалност. Вие сте ЕДИНСТВЕНИЯТ човек с чувства, който са били накърнени. Някой трябва да бъде наказан. Създайте история в главата си колко несправедливо и жестоко са се отнесли с вас и започнете да си я повтаряте!

3. Докато се сърдите, прибавете допълнително пасивно-агресивно поведение, като например тръгнете си драматично или тръшнете вратата след себе си. Нека всички знаят колко точно сте ядосани.

4. Сърдете се колкото се може по-дълго. Отхвърляйте всяко предложение да бъдете омилостивени – нека работят с пот на челото за вашата милост. Колкото повече наранявате и наказвате себе си, толкова повече ще наранявате и наказвате злосторника.

5. Дръжте се така, сякаш всички са ви длъжни. Нечие чуждо задължение е да дойде и да ви успокои. Защо да се успокоите сами, като можете да чакате с години в ролята на жертва, докато някой друг свърши вашата работа.

6. Насладете се на правото си да се сърдите. Струва си да се самонаказвате и да се лишавате от комуникация и удоволствие, само заради този специален момент на сърденето!
Ако все пак се намерите заседнали в сърдене и искате това да се промени, пробвайте следното:

Стъпка 1: Успокойте се сами
Когато се усетите наранени, дайте си момент за това усещане, а след това си дайте и състрадание. Уверете себе си, че е ок да се чувствате наранени и че можете и сами да си дадете утеха. Не е нужно винаги да идва отвън и от някой друг. Ако искате да бъдете мили към някого, е добре да започнете от себе си. Помага, ако си представите, че част от вас е мъдра и зряла и напълно способна да предложи разбиране и утеха на наранената и истерична част. Първоначално това е трудно, защото за много от нас е трудно да се откажем от жадуването по някой друг, който да свърши тази работа вместо нас. Представете си какво би казал загрижен родител на нараненото си, сърдещо се дете. Може да прегърнете възглавница – прегръдката помага да се успокоите и да си дадете любов.

Стъпка 2: Изкажете на глас болката си
След като се успокоите, следващата стъпка е да изразите това, което чувствате. Ако се чувствате наранени от нещо, което някой е направи, най-добре е да му/й кажете, без да го/я нападате. Важно е да освободите сърцето си от тази болка, за да можете да останете отворени към този човек.

Кажете им какво се наблюдавали, че се случва, без да осъждате никого.

Пример 1: Разбрахме се да се срещнем за вечеря в 6, ти пристигаш в 8:30.
Пример 2: На партито те видях да се смееш и забавляваш с Иван.

Кажете как това ви е накарало да се почувствате и може би историята, която си казвате:

Пример 1: Историята в моята глава е, че не те е грижа за мен и за това не се обади. Чувствам се не-важна за теб.
Пример 2: Историята в главата ми е, че ти много го харесваш и не искаш да прекарваш време с мен. Ревнувам

Кажете какво искате:

Пример 1: Искам да знам защо закъсня и защо не ми се обади.
Пример 2: Имам нужда от потвърждение, че съм важен за теб и искаш да прекарваме време заедно.

Често хората не говорят по този начин, защото ги е страх да бъдат уязвими пред тези, за които ги е грижа. Всички сме уязвими. Въпрос на обич към себе си е да приеме, че понякога имаме нужда да ни се обърне внимание или че понякога ревнуваме, или сме несигурни. Ако можете да кажете от какво се нуждаете, без да нападате другия човек, той или тя ще е много по-склонен да откликне на нуждите ви по любящ начин.

Не сте готови за промяна?
Вие сте експерт в сърденето и не сте готови да се откажете все още? Първата стъпка е да обърнете внимание, че когато сте в епизод на сръдня, наранявате себе си и че имате нужда да си дадете малко любов. Започнете с малки стъпки да се обгрижвате. Може да обмислите и да се консултирате с терапевт.

В заключение, ако имате склонност към сърдене:
Научете се да се самоуспокоявате и да изразявате как се чувствате. Ако не говорите за очакванията си и начина, по който се чувствате, сами се вкарвате в ситуация на потенциално взаимно сърдене. Сърденето привлича сърдене. В крайна сметка, това което трябва да направите, е да се откажете от детската си мечта, че винаги ще има някой, който оправя нещата за вас. Единственият човек, който може да направи това, сте вие. Проверете дали не можете и сами да се успокоите малко преди да започнете да настоявате за успокоение от някой друг.