Краси Георгиев, един пикап и 27. 5 часа събират пари за мека стая в психиатрията в Ловеч

09:40:55          По време на спортния уикенд, който е  част от Европейска седмица на спорта, ултрамаратонецът Краси Георгиев ще тегли пикап в продължение на 27.5 часа по лекоатлетичната писта на стадиона.  Всеки желае ще има възможност също да разбере какво е да теглиш пикап  и да тества сила и издръжливост. 

“Тегленето показва, че сякаш носиш депресията и заболяването. Ако си депресиран, никой не вижда какво става, но ти теглиш един доста голям товар със себе си. Искам да покажа, че трябва да се даде шанс на всеки. В момента някой може да влачи товар и да му е тежко”. – Краси Георгиев

          На тревните площи на стадиона ще се случват най-различни безплатни спортни събития – йога, тъч ръгби, физически тренировки за деца, познати и непознати спортни занимания.  

Входът и участието в събитието са безплатнии, а на територията на стадиона ще намерите разположени кутии за дарения. 

          Събраните пари от кутиите ще бъдат щедро дарени на фондация “Кожа – платформа за психично здрав”. Средставата ще бъдат използвани за стартиране на проект за изграждане на мека стая в психиатричната болница в Ловеч. С това ще поставим началото на кампания за въвеждане на психиатрично лечение, базирано на човешките права. Както изисква Конвенцията за правата на хората с увреждания, хората с психосоциални увреждания трябва да се ползват изцяло от правата на човека, включително правото си на адекватно здравно обслужване въз основа на свободно и информирано съгласие.  

Какво е мека стая?

           „Меката стая“ (padded cell, safety room, rubber room) представлява съвременна версия на пространство за изолация, което е обзаведено с тапицирани повърхности и е звуково изолирано.

          Изолацията в психиатричната практика е начин пациенти в обострено състояние да бъдат подпомогнати да овладеят кризата в защитена среда, без риск да наранят себе си или другите. Такива състояния могат да бъдат остър психотичен епизод, делир, остри състояния при детоксикация на зависими, силно агресивни състояния на деца и младежи с разстройства на привързаността.

          В този смисъл меката стая цели закрила в момент на липса на контрол на пациента над тялото и поведението му/й. Пациентите, изведени в изолация за определен период от време, могат да бъдат медицирани и наблюдавани, без риск да се наранят и без да бъдат фиксирани за легло или стол, каквато е била психиатричната практика до въвеждането на меката стая. В зависимост от остротата на състоянието на пациента, той/тя може да ползва мека стая с възглавници, матрак и други меки предмети, но също така да бъде настанен/а в напълно изчистена тапицирана тиха стая без допълнително обзавеждане.

Кого обслужва меката стая?

          Меката стая е предимство, както за пациента, така и за екипа на болницата. Пациентите често преживяват изолацията като наказание, поради болезнени и некомфортни за тялото практики като фиксирането, но и поради чувството на унижение от невъзможността да ползват сами тоалетна, да се придвижат в пространството, да използват телесната си експресия, да заемат удобна поза за сън. Меката стая позволява пациентите да правят всичко това без рискове и без затруднения за обгрижващия ги персонал.

          Екипът на психиатричното отделение от друга страна, който трябва да изолира даден пациент, разчита на добрия контрол върху тялото на пациента, но често преживява насилственото му прилагане като унизително, а своята роля като роля на укротител или надзирател, от когото пациентът се страхува. В този смисъл, меката стая подпомага персонала на болницата да преживее себе си през загриженост към пациентите, а не през контрол над тях.

Ще ви очакваме на 26 и 27 септември. Кажете на приятели, колеги, роднини и не забравяйте: няма здраве без психично здраве.

 

Не без малка доза гордост приветстваме Мария Ганева в екипа на “Кожа – платформа за психично здраве”. В следващите 6 месеца Мария ще се занимвава със съдържанието на сайта и социалните медии, както и с комуникацията с нашите приятели и партньори. Можете да се свържете с Мария на maria@koja-bg.org
Мария Ганева - АЯ
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran