Какво представлява Patreon?

Автор: Ирина Атанасова 

Kакво е Patreon?
Patreon е платформа, която позволява на почитателите на даден творец или създател на продукт или услуга (които за кратко ще наричаме просто ‘създатели’) да подпомогнат тяхната работа финансово. По този начин те се превръщат в покровители или на английски patrons.  Реално плащате символично и по ваша преценка за това, което в противен случай получавате безплатно, което пък прави неговата давност и качество лимитирани.
През последните години се появиха много и различни платформи, които предлагат тези възможности. Подобна популярна платформа, за която може би сте чували, е Kickstarter, в която всеки има възможност да подкрепи идея за проект и с това да стане притежател на акции в него. Патреон работи по-различно, по смисъла на това, че възможността да подпомогнете финансово любимия си творец или доброволчески проект, не спират след един-единствен проект или краен срок. Вместо това Patreon позволява на покровителите да станат постоянни във времето поддръжници.
Как действа?
Използването на Patreon е просто. Създателите предлагат различни “пакети” или “нива
” за абонаментни плащания на своите фенове, като за благодарност всеки пакет предлага различни малки бонуси. В случая на Кожа пакетите са три: от $5, $10 и $25 долара. Покровителите могат да изберат между предложените от създателя пакети или, ако имат желание да подпомагат със сума по-малка или по-голяма от предложеното в пакетите, могат да направят това с т.нар. custom pledge  или персонализиран абонамент (бутонът се намира под трите пакета), където сами избират с каква сума на месец биха подкрепили своите фаворити. Това може да са и 50 цента (тъй като платформата е американска, се борави с местната валута – долари).
Кой може да използва платформата?
Създатели на продукти или услуги, артисти, творци – докато големите компании или творци с екип зад гърба си могат да разчитат в голяма степен на корпоративни партньорство и подкрепа, този модел не е осъществим за всички творци или създатели на услуги и продукти. Затова Patreon позволява на тези, които създават продукти, услуги или изкуство да получат финансова подкрепа от фенове и поддръжници. Платформата се използва както от големи и забележителни творци, които правят шестцифрени суми от подкрепа от фенове, така и от малки и никому неизвестни проекти и артисти, които искат да продължат да се занимават с каузи и изкуство, макар и само в свободното си време.
Фенове, последователи, поддръжници Patreon е начин да подпомогнете финансово любимите си артисти, производители, създатели, за да направят те нещата, които вие обичате и подкрепяте. 
Рекламодатели – платформата дава възможност както на създатели да получат подкрепа, така и на големи рекламодатели да подкрепят каузи, в които те самите се развиват. Подобен модел на реклама се прави е YouTube, където известни марки плащат на така наречените инфлуенсъри, за да бъдат споменавани. През последната година обаче има отлив от този вид реклама, защото много рекламодатели откриха продуктите си въвлечени във видеа с реч на омразата или съмнителен морал. Patreon значително намалява риска продуктът ви да попадне във видео, което не бихте свързали с ценностите и мисията на бранда си.
Ако намирате проекта “Кожа” за смислен и харесвате нашата работа, ще се радваме да станете наши покровители в Patreon.
 
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве