Какво представлява Patreon?

Автор: Ирина Атанасова 

Kакво е Patreon?
Patreon е платформа, която позволява на почитателите на даден творец или създател на продукт или услуга (които за кратко ще наричаме просто ‘създатели’) да подпомогнат тяхната работа финансово. По този начин те се превръщат в покровители или на английски patrons.  Реално плащате символично и по ваша преценка за това, което в противен случай получавате безплатно, което пък прави неговата давност и качество лимитирани.
През последните години се появиха много и различни платформи, които предлагат тези възможности. Подобна популярна платформа, за която може би сте чували, е Kickstarter, в която всеки има възможност да подкрепи идея за проект и с това да стане притежател на акции в него. Патреон работи по-различно, по смисъла на това, че възможността да подпомогнете финансово любимия си творец или доброволчески проект, не спират след един-единствен проект или краен срок. Вместо това Patreon позволява на покровителите да станат постоянни във времето поддръжници.
Как действа?
Използването на Patreon е просто. Създателите предлагат различни “пакети” или “нива
” за абонаментни плащания на своите фенове, като за благодарност всеки пакет предлага различни малки бонуси. В случая на Кожа пакетите са три: от $5, $10 и $25 долара. Покровителите могат да изберат между предложените от създателя пакети или, ако имат желание да подпомагат със сума по-малка или по-голяма от предложеното в пакетите, могат да направят това с т.нар. custom pledge  или персонализиран абонамент (бутонът се намира под трите пакета), където сами избират с каква сума на месец биха подкрепили своите фаворити. Това може да са и 50 цента (тъй като платформата е американска, се борави с местната валута – долари).
Кой може да използва платформата?
Създатели на продукти или услуги, артисти, творци – докато големите компании или творци с екип зад гърба си могат да разчитат в голяма степен на корпоративни партньорство и подкрепа, този модел не е осъществим за всички творци или създатели на услуги и продукти. Затова Patreon позволява на тези, които създават продукти, услуги или изкуство да получат финансова подкрепа от фенове и поддръжници. Платформата се използва както от големи и забележителни творци, които правят шестцифрени суми от подкрепа от фенове, така и от малки и никому неизвестни проекти и артисти, които искат да продължат да се занимават с каузи и изкуство, макар и само в свободното си време.
Фенове, последователи, поддръжници Patreon е начин да подпомогнете финансово любимите си артисти, производители, създатели, за да направят те нещата, които вие обичате и подкрепяте. 
Рекламодатели – платформата дава възможност както на създатели да получат подкрепа, така и на големи рекламодатели да подкрепят каузи, в които те самите се развиват. Подобен модел на реклама се прави е YouTube, където известни марки плащат на така наречените инфлуенсъри, за да бъдат споменавани. През последната година обаче има отлив от този вид реклама, защото много рекламодатели откриха продуктите си въвлечени във видеа с реч на омразата или съмнителен морал. Patreon значително намалява риска продуктът ви да попадне във видео, което не бихте свързали с ценностите и мисията на бранда си.
Ако намирате проекта “Кожа” за смислен и харесвате нашата работа, ще се радваме да станете наши покровители в Patreon.
 
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels
“Въпросът за развода. За деца и родители” е втората книжка от поредицата “Въпросът за…”, следваща “Въпросът за смъртта. За деца и родители”. “Въпросът за развода” дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата, когато родителите им вземат решение да се разделят и да заживеят отделно. Тя е замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходяща за всеки, който има нужда от подкрепа при разговор в темата за раздялата на мама и татко.
3