“Кожа” през 2020 година

2020 – каква година! Никой от нас не беше подготвен за това, което ни сполетя. Без да правим излишен обзор на събитията през изминалата година, ще отбележим, че тя направи темата за психичното здраве наложителна и това ясно личи по работата, която успяхме да свършим. Влизаме в новата година с надежда, че този интерес ще запази набраната скорост. А сега предлагаме на вашето внимание кратък обзор на проектите, постиженията, промените и инициативите, с фондация “Кожа – платформа за психично здраве” реализира през 2020г.

И тази година, макар и с по-слаб интензитет, продължихме да правим интервюта с популярни българи, с които говорим за психично здраве по тъч линията. Годината откри  Иво Сиромахов, а беше закрита от д-р Пламен Димитров. Между тях с нас разговаряха Рут Колева, Иван Стоянов, Ирина Флорин, Георги Тошев, Прея, Елисавета Белобрадова, Мария Касимова-Моасе, Мика Зайкова, Георги Милкова, Иво Димчер и  Мария Милкова. Всички интервюта можете да намерите ТУК.  

Продължаваме и издирването  на квалифицирани и етично практикуващи психично-здравни професионалисти, които биха искали да се присъединят към нашата база данни, за да направим по-лесно намирането на специалисти, не само в София, но и в страната и чужбина.  В момента на страницата на Кожа можете да намерите контакти с филтъра. Филтърът позволява да потърсите българоговорящи терапевти както в България (София, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Балчик) така и в Испания, Германия, Дания, Нидерландия, САЩ и Великобритания. Търсачката можете да намерите ТУК

Паралелно в това, през 2020 г. успяхме да реализираме следните проекти: 

“Аз” – форум за психично здраве” семинар
В началото на 2020г. с нас се свързаха младежи от Пловдив. Притеснени от нарастващите сред връстниците им хранителни разстройства, тревожност и депресия, злоупотреба с вещества, момичетата и момчетата от PTPI Smiles, Пловдив, ни помолиха за помощ в организирането на форум за психично здраве. Благодарение на инициативността на тези супер младежи, имахме удоволствието да организираме “АЗ” – форум за психично здраве” – едно събитие, което в месеца на любовта обърна внимание на една неглижирана любов – любовта към себе си.  Психотерапевтитe Десислава Георгиева, Меглена Бенева и Ваня Павлова говориха за храненето, тъгата, апатията и самонараняването пред повече от 60 човека в залата за събития  Limacon, Пловдив. 

Форбс и “Кожа”
В началото на февруари в печатния брой на сп. Forbes България излезе първият материал, посветен на психичното здраве, част от партньорството между списанието и фондация “Кожа – платформа за психично здраве”. В този първи февруарски брой, посветен на жената, можете да прочете текст от Ирина Атанасова, който разглежда психичното здраве на българската жена на работното ѝ място, а на страницата на Форбс България можете да намерите и последващите материали. 

СЗО, Ковид и психично здраве
“Кожа – фондациа за психично здраве” направи и разпространи първият превод на препоръките на Департамента по психично здраве на Световната здравна организация (СЗО). След публикуването му с нас се свързаха UNICEF България и българското представителство на СЗО, за да предложат своите препоръки към превода. Пълната редакция можете намерите ТУК

Про-боно подкрепа 
“Кожа” събра над 150 контакта на психично здравни специалисти, за които разбрахме, че в периода на извънредно положение предлагат консултации безвъзмездно. Списъкът беше изпратен и предложен за разпространение на медиите и може да бъде намерен на страницата на фондацията

 “Психично здраве по време на епидемия” – видео интервюта със специалисти 
Направихме видео-поредицата “Психично здраве по време на епидемия“, в която журналистът Белослава Димитрова разговаря с психолози, психотерапевти, психиатър и невролог. 

  •  Ковид-19 и грижата за психичното здраве. Какво прави държавата?
  •  Тревожност и тревожни разстройства.
  •  Страхът от заразяване и хипохондрия.
  •  Хранителните разстройства и храната като начин за контролиране на стреса.
  •  Домашно насилие и конфликтите вкъщи по време на изолация.
  •  С деца в хоум-офис.
  •  Зависимости.
  •  Загубата на любим човек. 

Всички интервюта можете да намерите ТУК 

Европейска седмица на психичното здраве
Като член на Психично здраве Европа (Mental Health Europe)  #Кожа взе участие в поставяне  началото на първата европейска седмица на психичното здраве. Тя протече под наслов „Заедно можем да се справим“, за да подчертае значението на психичното здраве по време на кризата на Covid-19 и след нея. Повече за инициативата можете да разберете в материала.

Разделихме се с КОЖА.org 
Въпреки доброто ни желание да поддържаме сайта с домейн на кирилицa  КОЖА ТОЧКА КОМ, дигиталният свят се оказва неподготвен да посрещне нуждите на нашата азбука. Затова взехме решение да преустановим поддръжката на домейна на кирилица и да запазим само адреса KOJA-BG.ORG. Така от 7 август КОЖА ТОЧКА КОМ спря да функционира и пренасочва към адреса на латиница. Продължаваме да се надяваме на по-добри времена за кирилицата, а до тогава – www.koja-bg.org 

#25×25
Със започването на отпускарския месец август дадохме началото на предизвикателството 25х25, за да насочим вниманието ви към грижата за психичното здраве, за която отпуска няма. Много от вас се включиха и в продължение на 25 дни правиха повторения на избрана от тях активност, публикуваха, предизвикваха приятели. Тези, които не успяха, могат да го направят тази година. Ето малко повече за инициативата ТУК 

Краси тегли пикап 
На 26 и 27 септември ултрамаратонецът Краси Георгиев тегли пикап в продължение на 27.5 часа на стадион Раковски. Събитието беше с  благотворителна цел в подкрепа на фондация „Кожа – платформа за психично здраве“ и с него поставихме началото на кампанията за събиране на средства за изграждане на мека стая в психиатрията в Ловеч. 

Как мислим за психичното здраве у нас
В навечерието на Деня на психичното здраве, 10 октомври, с гордост представихме резултатите от  експерименталното изследване на Галъп интернешънъл, заедно с фондация “Кожа – платформа за психично здраве”. Изследването стана възможно след впечатляваща кампания за набиране на средствата. Резултатите бяха предварително представени пред психичноздравни специалисти на дискусия, с модератор Миролюба Бенатова. След официалното им публикуване изследването беше широко медийно отразено – основната част от медийните публикации сме събрали за вас ТУК, а ТУК можете да намерите обзор на проучването. 

          Кожа има Чат-бот 

През есента в партньорство с българската чат-бот компания Umni.co се сдобихме с чат-бот! Можете да се запознаете с него през Месинджър, както и на сайта на “Кожа”. Роботът е изцяло на български език. Той ще ви посреща в чата, любезно ще Ви поздрави и ще се представи, а след това ще Ви предложи няколко теми и въпроси, по които може да Ви предостави повече информация или да Ви препрати към полезен линк. Надяваме се да имаме възможност през тази година да надградим неговите функции и да го направим още по-разговорлив и полезен за вас. 

          Взехме няколко активни позиции по наболели граждански и социални въпроси:

ХелпКарма: “Koжа” се присъединява към отвореното писмо на над 45 български граждански организации, изразяващо позиция относно печално нашумялото разследване за управлението на дарени средства към платформа за фондонабиране. Ние от фондация “Кожа – платформа за психично здраве” категорично заклеймяваме злоупотребата както с дарения, така и с доверието на всички участници в  благотворителния процес – даряващи, бенефициенти или изпълнители. Отвореното писмо можете да прочетете ТУК

Хомофобска агресия: След шокиращата организирана хомофобска агресия по-рано през 2020г., Кожа се обърна към Mental Health Europe и Европейските институции с молба да изкажат своята позиция. Горди сме, че нашата инициатива доведе до консолидиране на европейски организации в апел към европейските и национални управляващи да не поставят на карта живота, здравето и правата на ЛГБТИ хората. Позицията можете да прочетете ТУК. Следим развитието на тази тема. 

Доклад на Комитета срещу изтезанията: Вече няколко месеца Кожа води административно-съдебна битка с Министерство на здравеопазването по Закона за достъп до обществената информация, за да разберем какво се случва с обещаните от министър Кирил Ананиев в качеството му на министър на Здравеопазването 10 милиона лева за подновяване на материалната база на психиатриите, както и с приоритизирането на обучение на млади специалисти. След поредния негативен доклад на Комитета по изтезанията към Съвета на Европа “Кожа” се свърза с Психично здраве Европа с молба за призив към Европейските институции. Пълният текст можете да прочете ТУК

Акселератор #ЩедриятВторник 
С кампанията за набиране на средства за изграждане на мека стая в Ловеч фондация “Кожа – платформа за психично здраве” беше одобрена за участие в акселератор  “Щедрият Вторник 2020”, организиран от фондация BCause. Това признание ни среща с много нови възможности, нови познания и нови приятели и ни показа, че не сме сами в трудната кауза, каквато е битката със стигмата върху психичното здраве. 

“Аз и 2020 – форум за психично здраве” – семинар 
Както в началото на годината, така и в нейния край (13 декември), имахме възможност да организираме семинар за психично здраве по инициатива на група млади хора от Пловдив. “Аз и 2020 – форум за психично здраве”, за разлика от предшественика си, се проведе онлайн, но това не попречи на нито един от участниците да прекара близо 4 часа пред монитора. Семинарът водиха д-р Иванка Ежова и д-р Пламен Димитров, а модератор беше Нели Данаилова от PTPI-Smiles, Пловдив.  

“Овластяване и психично здраве” – семинар 
На 19 декември организирахме и проведохме първия за България семинар, част от поредицата на Психично здраве Европа (ПЗЕ) – семинар за овластяване. “Овластяване и психично здраве” е един от три семинара – два национални и един европейски, които ПЗЕ подпомага. Семинарите, по своя замисъл, се организират OT хора, които ползват психично-здравни услуги, ЗА хора, които ползват психично-здравни услуги. Тъй като в България психично-здравни услуги има в крайно недостатъчен вид, а хората, които ползват съществуващите, не са организирани под никаква форма (асоциация, НПО, група за подкрепа), нашият семинар беше осъществен с помощта на специалисти – модериран от психиатрите д-р Владимир Сотиров и д-р Ирина Лазарова и с любезното включване на доц. Михаил Околийски, в качеството му на представител на Световната здравна организация. Нашата надежда е следващият такъв семинар да бъде в действителност организиран от потребители на психичноздравни услуги, затова апелираме към всички, които желаят да бъдат активни в това поле, да се свържат с нас. Повече ТУК

Мека стая 
Ето я и перлата в короната на дейността ни през изминалата година – успешно завършената  кампания за набиране на средства за изграждане на мека стая в психиатричната болница в Ловеч. За малко повече от месец, благодарение на подкрепата на дарители, успяхме да съберем 15 000 лв., с които през тази година ще започнем изграждането на първата функционираща обезопасена стая за изолация у нас. С този проект ние не целим да направим някаква си мека стая в някаква си болница. Неговата цел е кампанийна – ние искаме да насочим внимание към грижата за психично болните у нас и да покажем, че заедно можем да направим повече от това, пасивно да клатим глави над негативните доклади и статистики.

До кого достигнахме

През изминалата година сме достигнали до 474 770 човека във Фейсбук. От тях 100 416 човека са видели пост на Кожа като платена публикация. В Инстаграм сме достигнали до  11 402 човека. 

Ето и някои от постовете, достигнали до повече от вас:

1. Постът с картинките от “Вътрешните гласове” е бил видян от 109 800 човека.
2. Постът, с който обявяваме началото на кампанията за набиране на средства за мека стая, е достигнал над 30 500 човека.
3. Резултатите от проучването на нагласите спрямо психичното здраве у нас – над 26 200 човека.
4. Видео интервюто на Белослава Димитрова с д-р Пламен Димитров от поредицата “Психично здраве по време на пандемия” на тема загуба и смърт – близо 13 000 души.
5. Видео интервюто на Белослава с психотерапевта Любомира Манчева от поредицата “Психично здраве по време на пандемия” на тема храна и хранителни разстройства – близо 9000 човека.

Отново постът с картинките от материала “Вътрешните гласове” е първенец и сред постовете с най-много харесвания и реакции  – над 2300. След него се нареждат: 

2.Преводът на препоръките на департамента по психично здраве към СЗО – 914 харесвания
3.Интервюто с д-р Цветелсава Гълъбова – 501 харесвания
4.Постът, с който даваме начало на кампанията за набиране на средства за мека стая е бил харесан от 362 от вас.
5. Материалът за тревожността около пандемията и как тя може да провокира физически усещания, наподобяващи симптоми, е бил харесан от 311 човека.

Основната част от нашите последователи са от София, следвани от Пловдив, Варна, Бургас, но и  Лондон.  В синьо са данните за Фейсбук, в лилаво – за Инстаграм:  

През изминалата година сме успели да излезем и извън границите на България. Мексико например е сред страните, от които идва 0.8 % от последователите ни. 

Благодарим ви за подкрепата и интереса към нашата работа. 

Ако имате желание да подкрепите каузата, която  защитаваме, можете да го направите като се ангажирате с ежемесечна финансова подкрепа през платформата Патреон или еднократно, през банковата сметка на “Кожа”: BG30FINV91501217482476  

Ако искате да се включите като доброволец, не се колебайте да се свържете с нас през формата за контакти.  

Кожа през 2019г.

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве