Кожа стана на 3 години ❤ Включете се в някои от настоящите ни проекти

Психично здраве за глухи

  • 10 видеа,  касаещи психичното здраве на глухонемите у нас;
  • Набираме средства за организирането на 3-месечен курс по жестов език за психотерапевти. 

С нас се свърза Борис Бъндев, основател на Stray Sheep, чиято корпоративна социална отговорност са правата на хора с увреждания и тяхната репрезентация в корпоративния свят. Самият той е от семейство на глухи родители и дълбоко ангажиран с тази общост. Борис вижда голяма нужда от психична подкрепа на хората с увреден слух и липса на базисни познания за психично-здравна грижа (и автогрижа, т. нар. self-care) в тази общност. Иска да направи поредица от видеа, които да покрият някои основни теми, касаещи психичното здраве на глухонемите. Той ще зададе темите и след това ще предостави жестовия превод и видео-монтаж. 

В допълнение към това, имаме желание да организираме тримесечен курс за психично-здравни специалисти по жестов език и субкултурни особености в общността на хората с уврдеден слух.  Както може би можете да си представите, психотерапевтите, владеещи жестов език, няма, а в България броят на хората, които биха имали нужда от такава подкрепа е над 100 000. 

На този етап търсим психолог/терапевт, който има желания да запише 10 петминутни видеа. Всяка помощ около записването им – оператор, студио, светлина, микрофон с пухче, са добре дошли.  Разбира се,  добре дошли са и вашите коментари, идеи и предложения. 

ЧАТ-БОТ ЗА САЙТА НА КОЖА

  • Това е автоматичен месинджър чат на български език, който ще бъде поставен на сайта и на Фейсбук страницата на Кожа.

По случай 3-тия си рожден ден Umni.co разработва 20 безплатни чат-бота за стартиращи бизнеси и НПО-та. “Кожа” е една от организациите, които получиха тази услуга. Договорът с Umni.co е подписан и вече имам достъп до платформата, на която се изгражда сайта. 

В стандарния вариант на  чат-бот, той трябва да е базиран на изкуствен интелект или т.нар.  AI. След  6-месечна обработка на даннни, AI  да може да провежда самостоятелни разговори с потребители. С оглед на деликатната тема, с която ние се занимаваме обаче, нашият чат-бот ще е базиран на десет  предварително зададени въпроси и теми. Нещо като често задавани въпроси: Имам ли нужда от консултация с психилог? Как ще ми помогне тази консултация? Луд ли съм? Имам самоубийствени мисли. 

Търся помощ в подготвянето на десет теми, които биха били от полза, за някой с притеснение да потърси помощ. 

СЕМИНАР ЗА ОВЛАСТЯВАНЕ

Психично здраве Европа финансира организирането на еднодневен семинар. Краен срок е краят на годината. 

“Кожа” беше поканена от “Психично здраве Европа” да организира еднодневен национален семинар за овластяване на хората с преживелищен опит/ потрбители на психично-здравни услуги. За целта ще ни бъде отпуснат бююджет, който покрива наемането на зала, кетъринг, път и дневни за двама чуждестранни участника, преводач, лектори, техническо оборудване за онлайн провеждане на събитието, ако се наложи. 

Психично здраве Европа спонсорира 3 такива събития през годината – 2 национнални и 1 европейско. Целта на семинарите е да подпомогне независимия живот на хората с преживелищен опит и да ги извади от зависимостта им към институциите. 

 

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ НА НАГЛАСИТЕ СПРЯМО ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ

Търсим идеи за практическо вложение на данните

По уговорка с “Галъп Интернешънал”, агенцията, която проведе проучването, резултатите бяха публично обявени на 10 октомври, Световният ден на психичното здраве. Обявяването им беше обврързано с медийна кампания, която се оказа успешна и достигна до много хора – тук  можете да видите непълен медиен мониторинг. 

Повече информация за проучването можете да намерите  ТУК .

Ако имате идеи и коментари по доразвиването на тази  инициатива, моля пишете ни! 

МЕКА СТАЯ ЗА БОЛНИЦАТА В ЛОВЕЧ

Началото на кампанията за тази инициатива беше сложено с благотворително събитие с Краси Георгиев на 26 и 27 септемтви. На събитието бяха събрани малко над 400 лв. Предстои кампания за набиране на останалите средства.  

Междувременно обаче стаята, която сега се ползва като изолатор в болницата в Ловеч, е станала жертва на пожар. Там сега предстои по-сериозен ремонт, в който ние все пак ще се включим с мека стая. До тогава, парите, събрани от благотворителното събитие, ще отидат за терапевтични игри за индивидуална и групова работа, по предложение на псхолога в болничното заведението. Също така  в психиатрита  имат нужда и от компютър/ лаптоп. 

С това ще поставим началото на кампания за въвеждане на психиатрично лечение, базирано на човешките права. Както изисква Конвенцията за правата на хората с увреждания, хората с психосоциални увреждания трябва да се ползват изцяло от правата на човека, включително правото си на адекватно здравно обслужване въз основа на свободно и информирано съгласие.  – Повече информация  за каузата ТУК

Ще се радваме на всякаква подкрепа във всякакъв вид – дори строителн насоки. 

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве