Mеката стая на финалната права

[koja_custom_gallery source=”media: 60846,60845,60844″ limit=”3″ link=”image” width=”240″ height=”120″ title=”never”]

 

Изправени сме пред предизвикателство, свързано с елемент в стаята. Под прозореца има радиотор. Той е облицован/тапициран. Първоначалната идея беше гората част да е коса, за да не може никой да се качва отгоре. Оказа се, че такава изработка е невъзможна за производителите. Сега на радиатора може да се стъпва/сяда. Тъй като стаята е крайна, има възможност да се махне радиатора. Това за нас е най-добрият вариант. На този етап обаче това не е вариант, които болницата припознава като осъществим. Пред нас стои алтернатиивата да пуснем стаята в употреба така и да наблюдаваме дали това ще представлява проблем. Ако в действителност се окаже опасен елемент, ще настояваме за махане на парното.

Всичко останало се случва по план. В понеделник беше тапицирана и вратата. Леглото и прилежащото нощно шкафче също са тапицирани и меки.  Леглото, освен тапицерията, има поставени ремъци за фиксация през торса, краката и ръцете. Те бяха включени в дизайна след консултация със специалисти от Нидерландия и Великбритания и обсъдени с д-р Ончев – завеждащият психиатрията в Александровска болница. Целта им е в моменти на остри кризи, съпроводени с агресия или автоагресия, пациентът да бъде обездвижен, до преминаване на възбудата. Ето и няколко думи за това от д-р Калина Йорданова:

“Липсата на временно обездвижване на пациент в силно объркано състояние, освен рисковете от автоагресия, крие и по-малко видимия риск за страничен наблюдател от преживяване за разпад и дереализация. Допирът до повърхността на леглото и ограничените движения са аналог на удържането на детето в ръцете на родителя. Хаотичното движение на пациента в пространството прави много трудно неговото медициране и хигиенно облужване, ако това се налага. Ползването на обездвижване е възможност, а не необходимост. Като с всяка нова практика, меката стая ще бъде ползвана първоначално като преходно пространство за персонала, който да експериментира с прехода от наличния изолатор към нов тип мярка в мека стая и за целта е важно да има възможност за прибягване до познати техники на работа.

Не без малка доза гордост приветстваме Мария Ганева в екипа на “Кожа – платформа за психично здраве”. В следващите 6 месеца Мария ще се занимвава със съдържанието на сайта и социалните медии, както и с комуникацията с нашите приятели и партньори. Можете да се свържете с Мария на maria@koja-bg.org
Мария Ганева - АЯ
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran