Мека стая – обобщение

След шестмесечно набиране на средства, фондация „Кожа – платформа за психично здраве” постигна целта си да изгради първата мека стая в психиатрично заведение в България. Този хуманен изолатор е безопасно място за хора в остро психотично състояние. Той им памага да се справят с кризата си, без да рискуват да наранят себе си или на другите. За разлика от традиционните методи за изолация, меката стая е шумоизолирана и има тапицирани повърхности, които позволяват на пациента да се движи свободно. Меката стая е помощ през загриженост, а не през контрол.

Автор: д-р Калина Йорданова 
Избрахме психиатрия, защото предполагаме, че психичната болест ни свързва с едни от най-безнадеждните ни преживявания за тревожност и неизвестност, което прави работата в това поле избягвана. Тя обаче е изключително важна, трудна и невинаги бързо възнаградима с резултат. В същото време процентът на хората, страдащи от депресия, зависимости, детско-юношески психични заболявания и т.н. е много по-висок, отколкото очакваме. Вярваме, че психичното здраве и психичната болест се разполагат по една и съща ос и е въпрос на доза от едното или другото, а не на наличието/отсъствието му, за да преминем от една точка в този спектър към друга. Ето защо психичната болест е потенциал у всеки от нас – гледна точка, която ни свързва с част от самите себе си. В този смисъл, грижата за хората с психична болест и уважението към труда на работещите с тях, според мен, е маркер за зрялост. 

Защо мека стая? 

Впечатленията ми от психиатрични болници извън България, работата с крайно уязвими пациенти и принципът на достъп са част от причините. Вероятно има много други смислени идеи: структурирани дейности за стационарните пациенти, които организират ума и времето им, супервизия за екипа като индиректна грижа за пациента, субсидия за специализацията по психиатрия, детски психиатрични секции в повече болници и т.н. Ние избрахме мека стая, защото изолирането на психично болните в неприветливи места е опит да изолираме и държим далеч собствената си тревога, а аз и Ирина мислим, че достъпът до амбивалентност е гарант за вътрешна свързаност.

Какво е мека стая? 

Меката стая е хуманен изолатор или място за удържане на вътрешния хаос на пациента, проявен на терена на тялото. Това е начин човек в остро психотично състояние да овладее кризата в защитена среда, без риск да нарани себе си или другите. В повечето болници практиката е изолация с обездвижване за таблите и рамката на леглото. Меката стая (padded cell) представлява звуково изолирана версия на изолатор, обзаведен с тапицирани повърхности, което позволява на пациента да се движи, а на екипа – да не се преживява в ролята на укротител, от когото пациентът се страхува. Меката стая е помощ през загриженост, а не през контрол.

Кампанията. 

В първите два месеца и половина от началото на октомври фондация „Кожа“ събра 15000 лв. плюс дарение на климатик и осветителен проект. В работата си в Лекари без граници (MSF) съм приела принципи, от които се водехме и тук: независимост (средства изцяло от частни донори), право на достъп (проект за трудна и уязвима група), неутралност, основана на доказателства (дизайн на стаята според медицински доказателства) и прозрачност (регулярна отчетност на разходите).

Как изглежда тя сега?

Меката стая е снабдена с мек 4 см. под, меки стени с дебелина 8 см, меко легло от същия материал, което позволява обслужването и медицирането на пациента, мека 8 см врата, отваряема само отвън, подвижна тоалетна с подвижен мек параван, камера, детектор за дим, специално осветление, климатик и отваряем само надолу малък прозорец, разположен високо и обезопасен с решетка отвън. Финалните акценти в дизайна дължим на проф. д-р Георги Ончев. След дълго обмисляне решихме мекото легло да има вдълбани места за захващане на колани за обездвижване, в случай че пациентът има нужда от кратко физическо удържане, за да премине през кризата. Освен автоагресията, обездвижването за кратко време намалява и по-малко видимия за страничен наблюдател риск от преживяване за вътрешен разпад в психозата. Допирът до повърхността на леглото и ограничените движения са аналог на удържането на детето в ръцете на родителя. Съзнаваме възможността обездвижването в началото да се ползва по-често, отколкото е нужно. Но тази първа мека стая е преходно пространство. Ползването й е възможност екипът на ДПБ Ловеч да експериментира с прехода от наличния изолатор към нов тип мярка в мека стая, докато се почувства сигурен в прилагането й. 
 
Ирина и аз преминахме през много личен опит: от несигурността в проект, за който не знаем нищо, през срещата с професионалното прегаряне на колегите в болницата, за които няма държавни политики и всичко ново изглежда повече от старото, идентификацията с безпомощността им, после с надеждата, тънката разделителна линия с реалността и рисковете от напускането й при еуфорията от реализирането на идеята. 
 

Подкрепа

Много важна подробност е, че във всяка стъпка не бяхме сами. Д-р Георги Василев направи 6-модулно обучение на част от персонала, работещ със зависими, д-р Георги Ончев (с благодарности и към д-р Кимон Ганев) мисли заедно с нас, артистите Rumen Georgiev и Иво Лазаров от Интодизайн В. Търново са авторите на дизайна и изпълнението на стаята, издателствата Прозорец, Хермес, Изток Запад, Колибри, Сиела и Обсидиан дариха художествена литература за библиотеката на болницата, която отново може да бъде използвана. На дарителите си дължим и материали за работа в психологическия кабинет. Тези, които през цялото време обаче бяха с нас, са персоналът на ДПБ Ловеч и най-вече д-р Митко Митев и психоложката Мила Димитрова, и стационарно настанените пациенти, които не само изтърпяха ремонта в настоящия си дом, но и започнаха да се вълнуват заедно с нас.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве