Мика Зайкова е икономически анализатор и финансов експерт. Дългогодишен икономически съветник в КТ “Подкрепа”. Работила е като началник на управление в Министерство на промишлеността. Завършила е Минно-геоложкия университет, където се дипломира като минен инженер, след което завършва и Висшия Икономически Институт “Карл Маркс”, специалност “Народностопанско планиране”. Има следдипломна квалификация по организация на управлението. Ползва руски, английски и немски език.

Мика Зайкова

Защо се съгласи да участваш?
Защото съм жена, която знае, че колкото годините стават повече, толкова по-голямо внимание жената трябва да обръща на себе си.

Кога за първи път осъзна, че си жена и имаш женско тяло? Кога забеляза тялото си?
На 17 г, когато започнах да тренирам сериозно волейбол.

Чувствала ли си е оценявана и отхвърляна/приемана заради начина, по който изглеждаш ( отирцателен/положителен)? Чувствала ли си се дискриминирана или оценявана на полов принцип?
Не и на двата въпроса, защото имам дар слово, чувство за хумор и лесно се вписвам в различни по интелект компании.

Какво за теб е да си реализирана жена?
Да срещнеш човек, когото обичаш и който те обича. Да създадеш здраво семейство. Да имате деца, които да възпитате като честни хора. Да успееш да се реализираш в професията, като същевременно не пречиш на съпруга си да направи същото.

Като експерт какво е отношението ти към икономика на благосъстоянието*, върху която финландското европредседателство се фокусира? 
Добре е икономиката и развитието на твоята страна да ти дава доходи, адекватни на твоя труд и експертиза, за да се чувстваш материално в известен комфорт. Същевременно държавата и обществото следва да обезпечат съвременна образователна система, здравноосигурителна система, достъпна за всеки, да се погрижат за развитието на културата, масовия спорт и условия за достъпен отдих. Честно казано не харесвам чисто потребителското общество, защото парите стават фетиш. Затова е трудно да ме затвориш в рамки и сега, след толкова години, считам ,че парите и материалните придобивки са само част от базата на живота. Има много по-важни неща в човешките взаимоотношения, за да се чувства човек щастлив.

Какво те изкарва от кожата ти и смяташ , че може и трябва да бъде променено?
Много неща за съжаление. Човек е обществено животно и не може да се чувства щастлив, когато хората и народът му страдат. А българите страдат, защото ги управляват невежи. Абсолютно некадърни хора, на всичкото отгоре корумпирани и много алчни, които в името на собственото си благоденствие не могат да отстояват националните интереси /става въпрос за Парламент (пекинската патица например), Министерски съвет (с изключение на Томислав Дончев, няма нито един министър с експертиза, отговаряща на позицията му) и стигнеш до местното управление, където за щастие има и свестни хора. Ето това ме вбесява. Хората и техните проблеми ме натъжават и се мъча да помагам. Моите близки не могат да ме вбесят, защото ги обичам 🙂

Разкажи ми за страховете ти. Какво те плаши? Имало ли е моменти, в които не си можела да се справиш с тях и си имала нужда от помощ?
Плашат ме неща, върху които не може да бъде упражнен контрол. Боя се за здравето на близките си. Винаги, когато тръгват на път, моля Бог да ги закриля. Сигурно е имало и моменти на слабост, но аз съм кораво момиче.

Кажи ми три (пет, десет – избери си) неща, които ти помагат да се справяш със себе си и света?
Да, имам си свои похвати. Когато някой или нещо ме вбеси, си казвам: “Спри, помисли и дишай дълбоко”. Когато изпадна в тежка ситуация, от която в първия момент не виждам изход, започвам да се занимавам с нещо друго, просто за известно време я изхвърлям от главата си, на принципа “Утрото е по-мъдро от вечерта”. След това на трезва глава решавам проблема. Но има страшни моменти, когато мислиш, че не можеш повече, че няма да издържиш. Такъв момент беше за мен смъртта на съпруга ми. На връщане от погребението ми се обади една телевизия. Tова беше в разгара на кризата 2014 г. Искаха да направя анализ. Тогава си казах, “Ако сега откажеш, си се предала, а този, който винаги ти се е възхищавал на куража, ще бъде разочарован от теб”. И на другия ден сутринта отидох, след като цяла нощ работих. Никой не разбра какво ми се е случило предния ден, защото не бях в траур. Траурът беше в сърцето ми. И от тогава, когато имам проблем, си казвам: “Я се стегни! Той е до теб и те гледа.”

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъдеш?
Защото се чувствам комфортно в него.

 

*Икономика на благосъстоянието отчита връзката между икономическите показатели и физическото и психично състояние на участниците в тази икономика. Ако си болен, ще си по-малко продуктивен. 

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве