Михай Чиксентмихай

Проф. Чиксентмихай, обикновено задавам този въпрос към края, но Вие сте основоположник на едно от големите съвременни течения в психологията, което се занимава именно с щастието. Каква е Вашата дефиниция за щастлие?
Моята дефиния за щастие е да живееш пълноценно, без съжаления и да се опитваш да постигнеш нещо, което има стойност и за другите… И да се наслаждаваш на процеса.

Щастието измеримо ли е и какво ни казват доклади като например „Доклада за световното щастие на ООН“. (както обсъждахме преди интервюто, българите се оказват нещастна нация. Проф. Дийдра Макклоски, с която сте приятлеи, твърди, че изследването на щастието изначално е сбъркано и причината българите да са „измерени“ като нещастие се крие в културната ни особеност да се оплакваме.)
Всичко е измеримо, но някои неща се измерват по-лесно от други. Щастието е едно от тези трудни за измерване неща, но това не означава, че не трябва да опитваме, дори първите резултати да са противоречивили или дори грешни. Понятието „щастие“ само по себе си има много различна конотация в различните езици. В италианския думата предполага духовна удовлетворение, в немския означава добър късмет.

Казвате, че потокът е усещане за това кой си и какво трябва да правиш. Вярвате ли, че всички хора имат цел и „трябва да правят“нещо определено?
Независимо дали му харесва или не, всеки индивид е нещо… Въпросът е как да бъдем това нещо и то да ни харесва.

Във времена на лична криза, когато имаме усещането, че сме изгубили пътя и това, което познаваме като „себе си“, според Вас трябва да търсим това, което ни прави щастливи, без усилия, или да изковем собствен смисъл и да градим щастие върху него?
Бих казал – опитайте първо първия вариант и ако не сработи, опитайте втория.

Състоянието на поток постижимо ли е по всяко време и при всякакви обстоятелства?
Разбира се, времето и обастоятелствата могат да окажат голямо влияние в лекотата, с която влизаме в потока. По принцип, дори и в най-лошите обстоятелства, някои хора могат да имат добри моменти на преживяване на поток.

Това нещо, което може да се научи ли е?
Определено!

Съществува ли риск да се невротизираме в преследването на потока? Някои теории казват, че позитивната психология тласка хотата към невротизъм и не взима предвид съществуването на негативния спектър от емоции. Какво е Вашето виждане?
Всяко нещо – от изкуството до религията – може да се превърне в обсесия. Не бива да взимате решения относно това, какво да правите, само за да сте в поток, а на основата на начина, по който бихте искали да изглежда животът ви, как може да помогнете на околните и кое вярвате, че е правилно и грешно. След като прецените какви са целите ви, ще бъдете много по-щастливи, ако влезете в потока, опитвайки се да ги стигнете.

Ако това да си в потока е абсолютното преживяване на щастие, какви са останалите състояния на емоционално съществуване?
В моите изследвания аз съм откроил 8 състояния на съществуване: Активазация, Поток, Контрол, Отпускане, Скука, Апатия, Притеснение и Тревога. Тези състояния зависят от съотношениято между предизвикателствата, които човек вижда пред себе си, и представата  за собствените му умения.

Можете ли да обобщите стъпките за влизане в потока?
Първо, трява да имате интерес към определена цел, която е малко над моментните ви възможност.
Второ, опитайте се да постигнете тази цел, но не защото трябва, а защото вие сте избрали така.
Трето, ако постигенте целта си, насладете се на успеха си. Ако не я постигнете – поучете се от грешките си.

Интервю: Ирина Атанасова
(Този телефонен разговор е проведен през 2017г., но нищо в него не е загубило давността си)
Снимки:  Google SERP
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве