СЗО: На всеки 40 секунди се самоубива човек

„Въпреки напредъка, един човек все още умира на всеки 40 секунди от самоубийство“, заяви генералният директор на  Световната Здравна Организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. „Всяка смърт е трагедия за семейството, приятелите и колегите. И все пак самоубийствата са предотвратими. Призоваваме всички държави да включат доказани стратегии за превенция на самоубийства в националните здравни и образователни програми по устойчив начин”, допълни още д-р Гебрейесус.

Броят на страните с национални стратегии за превенция на самоубийствата се е увеличил през петте години след публикуването на първия глобален доклад на СЗО за самоубийствата, заявяват от Световната здравна организация в хода на Световния ден за превенция на самоубийствата на 10 септември. Общият брой на страните със стратегии обаче – едва 38, все още е твърде малък и правителствата трябва да поемат ангажимент да създадат такива стратегии.

Коефициентът на самоубийства е най-висок в страните с високи доходи и е втората водеща причина за смърт сред младите хора.

Стандартизираният брой на самоубийствата в световен мащаб за 2016 г. беше 10,5 на 100 000 души. Въпреки това, разликите в различните страни варират значително, от 5 смъртни случая от самоубийства на 100 000 до повече от 30 на 100 000.

И докато 79% от самоубийствата в света се случват в страни с нисък и среден доход, страните с високи доходи бележат най-висок брой на 100 000 души 11,5.

Близо три пъти повече мъже, отколкото жени, умират от самоубийство в страни с високи доходи, за разлика от държавите с нисък и среден доход, където процентът е изравнен.

Самоубийството е втората водеща причина за смъртта сред младите хора на възраст 15-29 години, след пътните инциденти.

Сред тийнейджърите на възраст 15-19 години, самоубийството е втората водеща причина за смърт сред момичетата (след усложнения при раждането) и третата водеща причина за смърт при момчета (след пътнотранспортни инциденти и междуличностно насилие).

Най-честите методи за самоубийство са обесване, самоотравяне с пестициди и огнестрелно оръжие.

Основните интервенции, които показват успех в намаляването на самоубийствата, са:

  • ограничаване на достъпа до пестициди, използвани за самоотравяне;
  • обучение на медиите за отговорно отразяване на случаите на на самоубийства;
  • изпълнение на програми сред младите хора за изграждане на жизнени умения, които им позволяват да се справят със стресови ситуации;
  • и ранна идентификация, управление и проследяване на хора, изложени на риск от самоубийство.

Регулиране на пестицидите: непопулярна, но високоефективна стратегия

Интервенцията, която има най-непосредствен потенциал да намали броя на самоубийствата, е ограничаването на достъпа до пестициди, които се използват за самоотравяне. Високата токсичност на много пестициди означава, че подобни опити за самоубийство често водят до смърт, особено в ситуации, в които няма антидот или където няма медицински заведения наблизо. Както е посочено в публикацията на СЗО, Предотвратяване на самоубийство: ресурс за регистратори и регулатори на пестициди. Нарастващ брой международни проучвания сочат, че разпоредбите за забрана на използването на силно опасни пестициди могат да доведат до намаляване на националните проценти на самоубийства. Най-добре проучената страна е Шри Ланка, където серия от забрани доведе до 70% спад на самоубийствата и приблизително 93 000 живота, спасени между 1995 и 2015 г.

Качеството на данните трябва да се подобри

Навременната регистрация и редовното наблюдение на самоубийствата на национално ниво са в основата на ефективни национални стратегии за превенция. И все пак, само 80 от 183-те държави-членки на СЗО, за които бяха изготвени оценки през 2016 г., имаха качествени данни за жизненоважна регистрация. Повечето страни без такива данни са с нисък и среден доход. По-доброто наблюдение ще позволи по-ефективни стратегии за предотвратяване на самоубийства и по-точно отчитане на напредъка към постигане на глобални цели.

На 10 септември СЗО, в сътрудничество с глобални партньори, Световната федерация за психично здраве, Международната асоциация за превенция на самоубийствата и Обединени за глобално психично здраве, стартира кампанията за “40 секунди за действие”. Кулминацията на кампанията ще бъде на Световния ден на психичното здраве, 10 октомври, фокусът на който е и превенцията на самоубийствата тази година.

Снимка: СЗО 
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве