Водещият на прогнозата за времето на NOVA – Николай Василковски, започва телевизионната си кариера в телевизия ММ. От 2010 година е част от екипа на Нова телевизия. Той е човекът, който владее природните стихии и винаги е в епицентъра на бедствието.

Николай Василковски

Защо се съгласи да участваш?
По принцип обичам да говоря по тези теми, интересно ми е, пък ето сега възможност да си приказваме в детайли за това. Току виж моите думи помогнат на някого да намери себе си или пък просто да се усмихне.

Какво означава за теб да си мъж? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези географски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствено добавена стойност?
Никога не съм бил привърженик на каквито и да било дискриминативни разделения на половете. За мен това, че съм мъж, ме отличава от една жена единствено и само по чисто половите белези. По нашите географски ширини се „ширят“ какви ли не предразсъдъци от миналото, които често принизяват способностите и важността на женския пол. Според мен една жена може да влезе във всяка една „мъжка“ роля. Обратното също е валидно.

Какво е отношението ти към интимното партньорство? Има ли смисъл от него или може да съществуваме и по единично?
По този въпрос съм привърженик на класическите схващания. Все пак интимността е в основата на биологичното размножаване откакто свят светува. Освен това, интимността е от онези елементи в нашия сив живот, които ни правят по-близки, по-щастливи и по-богати емоционално. Каквото и да сътвори човешкия прогрес като заместител на интимността – смартфони, роботи и т.н. – никога няма да може да замести онова емоционално преживяване, което е опазило човечеството от гибел хилядолетия наред.

Какво те изкарва извън кожата ти и смяташ, че може и трябва да бъде променено?
Несправедливостта и липсата на толерантност категорично. Във всеки един контекст. За да съществуваме и за да сме щастливи, всички трябва да сме справедливи и толерантни към околните. Затова в моята работа търсенето на решения това да се промени винаги е било водещо. Притеснителното е, че в света, в който живеем, тенденцията е обратна – разделението, отчуждаването, потискането на едни хора от други се засилват. Още по-неприятното е, че в основата на всичко в повечето случаи са властта и парите.

Разкажи ми за страховете ти. Какво те плаши? Имало ли е моменти, в които не си можел да се справиш с тях (страховете) и си имал нужда от помощ? Моменти, в които тревожността ти взима връх над рационалността?
Моята формула за справяне с всеки един страх е „атака“. Тоест, ако ме е страх от тъмното – да стоя цяла нощ на тъмно. Сещам се, че като малък започнах да тренирам плуване. Преподавателката насила буташе мен и останалите от групата във водата. Освен това, по морето станах свидетел на това как един човек се удави пред мен. От тези години бях наследил страх от водата и дълго време не смеех да вляза нито в басейн, нито в река, нито в море. По-късно обаче, напук на всичко, реших, че трябва да се взема в ръце. Отидох и си платих на треньор, с чиято помощ започнах да плувам различни стилове и вече няма и помен от онази стара фобия. По този начин вече се справям с всико, което ме плаши – формулата за мен е „С главата напред, пък каквото сабя покаже!“

Кажи ми 3 (5,10) неща, които ти помагат да се чувстваш добре в кожата си и ти дават сила да посрещаш ежеднежните предизвикателства?
Основното е разнообразието в живота. Обратното – еднообразието – пък е факторът, който може да ме изпрати в дълбока депресия. Затова правя всичко възможно всеки ден да ми предлага нещо интересно, някакъв дори дребен детайл, който да ме изпълва с очакване и както се казва, да живея за него. Дали това ще е среща с човек, пътуване, нов проект в работата… дори нещо вкусно за обяд.

Какво за теб означава психично здрав човек и какво означава „луд“?
Границата е много тънка и според мен върви по ръба на самоконтрола. Без значение какви са ти възгледите за живота, разбиранията за щастие, любов, богатство и т.н., ако успяваш да се контролираш, си здрав. Трудно е, понякога си мислим, че е невъзможно. В момента, в който обаче се откажем да търсим възможности да контролираме емоциите си, попадаме в зоната на лудостта.

Каква е връзката ти с емоциите ти и усещаш ли те да имат връзка с начина, по който се чувстваш в тялото си?
Емоционалното състояние е способно да разболее човек. Не съм лекар, но съм го изпитвал на гърба си в тежки моменти. Неразположението, депресията, тревогите при мен се отразяват на съня, водят до апатия, липса на апетит. А тялото се влияе от всичко това. В такива ситуации имунитетът пада, засилва се предразположението към най-различни заболявания. Затова се опитвам подобни състояние да не продължават дълго време.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъдеш?
За добро или лошо тялото е нашият най-добър приятел, най-полезен инструмент и единствен дом на душата. Затова в този смисъл трябва да сме „домошари“ и да го обичаме, уважаме, да го поддържаме чист. Не трябва да допускаме тялото да се превръща в затвор или ковчег. Дори болното тяло е наше спасение и убежище, тъй като все още технологиите на земята не позволяват да избягаме от него.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве