Николай Герев е основател на сдружение “Един живот”, благодарение на което десетки хора с увреждания са успели да се изкачат високо в планината. По професия е кинезетерапевт. На 19 години започва да обикаля и помага на домове за деца и младежи с умствена изостаналост. През 2016-та година благодарение на него за първи път мъж в инвалидна количка изкачи връх Мусала. А през 2017-та благодарение на Николай и негови приятели деца с двигателни проблеми направиха поход Ком-Емине.

Николай Герeв

Защо се съгласи да участваш?
Защото е важно да говорим и виждам смисъл в това, което екипът на „Кожа“ прави. Принципно не обичам да говоря за себе си, не заради срам или притеснение, а по-скоро, защото вярвам, че делата на хората трябва да говорят сами за тях.

Как се е променяло отношението ти към тялото ти през годините? Имал ли си моменти на неразбирателство с него – срам, притеснение, недоволство? Как изглежда пътя, по който е минало самочувствието ти до момента?
За съжаление, не мисля, че отделям достатъчно внимание на тялото си. Чувствам се добре в него. Не съм имал особени проблеми с него, освен един дребен здравословен проблем, но дори и с него се разбираме добре. Може би едно от нещата, които, ако имах възможност, бих променил, е да кача малко килограми и да стигна заветните 90. Не съм от хората с голямо самочувствие. Чувствам се добре, чувствам се значим, чувствам се полезен за мен и хората около мен, но в същото време гледам да не си го натяквам сам и да не си създавам излишно приповдигнато отношение към мен самия.

Какво означава за теб да си мъж? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези географски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствено добавена стойност?
Да си мъж за мен не е полов белег или разделение, а начин на поведение. Начин на отношение към околния свят. Да си мъж означава да бъдеш премерен, отговорен, силен. Да можеш да поемаш отговорност за действията си и да носиш последствията от тях. Да знаеш какво искаш и да имаш ясна идея как можеш да го постигнеш по честен, отговорен и трудолюбив начин. Винаги гледам другите около мен да си имат всичко. Поставям техните нужди пред моите.

Разкажи ми за страховете ти. Какво те плаши? Имало ли е моменти, в които не си можел да се справиш с тях (страховете) и си имал нужда от помощ? Моменти, в които тревожността ти взима връх над рационалността?
Един от най-големите ми страхове в последно време е предателството. Искрено ме плаши мой близък да ме предаде. Плаши ме идеята доста хора да се обединят около някаква кауза, която в крайна сметка да не бъде реализирана заради предателство. Имало е моменти, когато се захващам с нещо и стигам до там да си кажа „дали има смисъл да продължа, след като виждам, че някой дори и без да иска или да го осъзнава, ме предава“. Скоро имах даже ситуация, в която бях на ръба да кажа – „стига ми толкова, предавам се …“, но в крайна сметка винаги след глътка въздух, осъзнавам, че е много по-важно да продължиш.

Какво за теб означава психично здрав човек и какво означава „луд“?
Като луди хора мога да определя приятелите ми, които са готови да откликнат на всяка моя щура молба за помощ. Моята дефиниция за луд човек е някой, който е склонен да направи нещо, съзнателно пренебрегвайки себе си, за да направи щастлив някой друг. Надявам се да има много такива хора около мен, които да попадат под моята дефиниция. Сигурен съм, че много хора виждайки това, което правя, мислено са ме наричали “луд”. Отдавна не ме интересува хорското мнение.

Кажи ми 3 (5, 10) неща, които правиш, защото те карат да се чувстваш добре в кожата си?
Обичам да шофирам и да обикалям непознати градове и села. Обичам да посещавам малко населени места и да се срещам с онзи неподправен бит на местните. Да научавам нещо ново за хората и да се връщам към истинската комуникация от едно време. Обичам свободата на движението. И не на последно място обичам да прекарвам време с приятелите ми, мислейки върху поредна идея, която можем да реализираме. Смисълът на живота за мен е в това да си помагаме един на друг. Моментите, в които виждам усмивката на лицата на хората, на които съм помогнал да сбъднат мечтата си – тогава чувствам кожата си по мярка.

Какво е отношението ти към интимното партньорство? Има ли смисъл от него или може да съществуваме и по единично?
Със сигурност 2 е повече от 1, а понякога е равно и на 3. Или иначе казано семейството е много важно за мен. В една връзка партньорите трябва да са напълно равноправни. Да гледат в една посока. Макар да мога да съществувам като вълк-единак, смятам, че животът е много по-хубав когато е споделен с любимия човек.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъде?
Защото тялото е мястото, където съзнателно или не ще прекараме целия си живот. Трябва да сме в мир с него, да се разбираме и все пак да не забравяме, че природата ни е оставила малка възможност за промяна на някои негови компоненти, които не харесваме.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве