Какво се случва с обещанията на МЗ за психиатричната грижа?

Преди две години поредица от трагични инциденти в психиатричните заведения у нас постави темата за окаяното състояние на психично-здравната грижа у нас в светлината на медийните прожектори. На 06 февруари 2019 г., Министерство на здравеопазването излезе с доклад, според който над 50% от психично здравните заведения у нас са в критично състояние, а “за подобряване състоянието на материално-техническата база на Държавните психиатрични болници са необходими финансови средства в размер на 6 770 хил.лв” ( ≈ 7 милион л. На базата на този доклад министърът на здравеопазването, в лицето на Кирил Ананиев по това време, обеща отпускането на <strong>10 милиона лева</strong> за обновяване и ремонт на материалната база и приоритизирането на обучението на нови кадри.

Специалистите с дългогодишен опит в психичноздравната система се отнесоха скептично към това обещание. Според д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” в село Курило (на 25 кв от София), даването на пари, без да се направи анализ къде да бъдат вложени те, и то с дългосрочна програма за 10-15 години, е като “слагането на каруцата преди магарето”.

Две години по-късно положителна промяна в състоянието на психичноздравната база няма. Не е ясно и какво се случва с обещаните 10 милиона и приоритизирането на подготовката на кадри.

“Кожа” отправи поредица от запитвания към Министерство на Здравеопазването по Закона за достъп до обществената информация. Сред тях и въпросите:

Отпуснати ли са 10 милиона лева за реновиране на материалната база на психиатричните заведения?
Ако са били отпуснати, как са били усвоени?
Какви конкретни действия са предприети за приоритизирането подготовката на нови кадри?

Тези въпроси получиха мълчалив отказ от достъп до информация.

След поредица съдебни обжалвания успяхме да получим въпросния доклад, който не е наличен на сайта на министерството, както и таблица, озаглавена “ДПБ – основен ремонт, апаратура обзавеждане“. Таблицата няма дата, но в нея е описано:

1.) искане за финансиране с капиталови средства в размер на 6,217,855 лв
2.) решение за финансиране с капиталови средства за 1,728,305 лв

Не става ясно какво е произлязло от тази таблица, нито какви действия са предприети по подобряване състоянието на които и да е от описаните “критични” случаи в доклада.

Продължаваме по следите на обещанията.

Защото е важно да говорим.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве