Обучение в психиатрията в Ловеч

В края на миналата година успяхме да организираме обучение по провеждане на мотивационно интервю на част от екипа в психиатрията в Ловеч. В България това обучение се провежда от психиатъра Георги Василев, MD, M.P.H. Финансирането на тази инициатива успяхме да осъществим със средствата, събрани от благотворителното събитие с ултрамаратонеца Краси Георгиев през сепемвр 2020г. 

Пандемичната обставка и продължителната карантина в болницата в началото на годината забави провеждането на обучението, но не го отмени и миналата седмица се проведе последният обучителен модул. Участвалите в обученито по мотивационно интервюиране са доволни и ние с радост разбрахме, че е уговорена поседваща контролна сесия.

Какво е мотивационно интервюиране?

Мотивационното интервюиране е практика, инициирана от Бил Милър, психолог от Университета на Ню Мексико в Албукърки, за лечението на хора с алкохолни проблеми. За пръв път то е описано и назовано като мотивационно интервюиране от Бил Милър в статия, публикувана в списанието „Поведенческа психотерапия” през 1983 година. Основните понятия и подходи по-късно са разработени в сътрудничество от Бил Милър и Стивън Ролник – психолог от Университета в Кардиф, Уелс, Великобритания (1991, 2002) с по-подробно описание на клиничните процедури и теория.
Мотивационното интервюиране е директивен метод за подпомагане на вътрешната мотивация за промяна на клиента, чрез изучаване и подпомагане на разрешаването на вътрешната амбивалентност. Вголяма степен то стъпва върху и представлява развитие на Клиент-центрираната терапия на Карл Роджърс. Това, което отличава мотивационното интервюиране в сравнение с клиент-центрираната и други недирективни методи на консултиране, е че в мотивацинното интервюиране има повече целенасоченост и ориентиране към промяна и резултати, като разглеждането и решаването на амбивалентността е централната цел, а терапевта е съзнателно директивен в преследването ѝ.
Мотивационното интервюиране се сновава върху няколко основни концепции:
1. Мотивация за промяна се извлича от клиента, а не се налага отвън.
2. Формулирането и разрешаването на неговата или нейната амбивалентност е задача на клиента, а не на терапевта.
3. Директното убеждение не е ефективен метод за решаване на амбивалентност.
4. Стилът на консултиране обикновено е тих и извличащ от клиента.
5. Терапевтът е директивен в подпомагането на клиента да разглежда и решава своята амбивалентност.
6. Готовността за промяна не е трайна личностова черта на клиента, а променлив продукт на междуличностните взаимодействия.
7. Терапевтичната връзка е на партньорство и общуване, а не на експерт / получателя.

Снимка: Снимката е предоставена от екипа на болницата. 

Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels