Обучение в психиатрията в Ловеч

В края на миналата година успяхме да организираме обучение по провеждане на мотивационно интервю на част от екипа в психиатрията в Ловеч. В България това обучение се провежда от психиатъра Георги Василев, MD, M.P.H. Финансирането на тази инициатива успяхме да осъществим със средствата, събрани от благотворителното събитие с ултрамаратонеца Краси Георгиев през сепемвр 2020г. 

Пандемичната обставка и продължителната карантина в болницата в началото на годината забави провеждането на обучението, но не го отмени и миналата седмица се проведе последният обучителен модул. Участвалите в обученито по мотивационно интервюиране са доволни и ние с радост разбрахме, че е уговорена поседваща контролна сесия.

Какво е мотивационно интервюиране?

Мотивационното интервюиране е практика, инициирана от Бил Милър, психолог от Университета на Ню Мексико в Албукърки, за лечението на хора с алкохолни проблеми. За пръв път то е описано и назовано като мотивационно интервюиране от Бил Милър в статия, публикувана в списанието „Поведенческа психотерапия” през 1983 година. Основните понятия и подходи по-късно са разработени в сътрудничество от Бил Милър и Стивън Ролник – психолог от Университета в Кардиф, Уелс, Великобритания (1991, 2002) с по-подробно описание на клиничните процедури и теория.
Мотивационното интервюиране е директивен метод за подпомагане на вътрешната мотивация за промяна на клиента, чрез изучаване и подпомагане на разрешаването на вътрешната амбивалентност. Вголяма степен то стъпва върху и представлява развитие на Клиент-центрираната терапия на Карл Роджърс. Това, което отличава мотивационното интервюиране в сравнение с клиент-центрираната и други недирективни методи на консултиране, е че в мотивацинното интервюиране има повече целенасоченост и ориентиране към промяна и резултати, като разглеждането и решаването на амбивалентността е централната цел, а терапевта е съзнателно директивен в преследването ѝ.
Мотивационното интервюиране се сновава върху няколко основни концепции:
1. Мотивация за промяна се извлича от клиента, а не се налага отвън.
2. Формулирането и разрешаването на неговата или нейната амбивалентност е задача на клиента, а не на терапевта.
3. Директното убеждение не е ефективен метод за решаване на амбивалентност.
4. Стилът на консултиране обикновено е тих и извличащ от клиента.
5. Терапевтът е директивен в подпомагането на клиента да разглежда и решава своята амбивалентност.
6. Готовността за промяна не е трайна личностова черта на клиента, а променлив продукт на междуличностните взаимодействия.
7. Терапевтичната връзка е на партньорство и общуване, а не на експерт / получателя.

Снимка: Снимката е предоставена от екипа на болницата. 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве