Позиция срещу ЛГБТИ-фобска риторика в политиката

 

 

 

 

Фондация “Кожа – платформа за психично здраве“, съвместно с  Психично здраве Европа  и  редица други европейски организции, изразява своята  тревога от нарастващата ЛГБТИ-фобска реторика в много европейски страни, която вярваме, че има  силно отрицателно въздействие върху психичното здраве на ЛГБТИ хората. Развитието на политически наративи и мобилизиране на ресурси за обособяване на една част от обществото и ограничаване на техните права, не може да доведе до сплотени, приобщаващи общества.

ЛГБТИ общността все повече се превръща в изкупителна жертва на политически борби в европейските страни, което води до много сериозни последици за тяхното благосъстояние и психично здраве. През последните месеци наблюдаваме особено влошаваща се ситуация в рамките на ЕС: в Полша, Унгария, Румъния и България, където ЛГБТИ хората са подложени на постоянна и нарастваща атака от страна на политици, религиозни лидери и други публични фигури. ЛГБТИ хората и техните права са опасно представяни като заплаха за обществата в тези страни.

ЛГБТИ-фобският наратив е особено опасен за безопасността, здравето и дори живота на ЛГБТИ хората. Особени рискове възникват за по-младите представители на тази общност, които обикновено са с по-влошено психично здраве, поради дискриминацията и стигмата, които са широко разпространени в обществото. Според Health4LGBTI, проучване, финансирано от Европейския парламент и поръчано от широко европейско партньорство, членовете на ЛГБТИ-общността са изправени пред значителни неравенства в психично-здравен план и са изложени на по-висок риск от лошо психично здраве, в сравнение с общото население, включително по-голяма честота на суицидни мисли, злоупотреба с вещества, тревожност и умишлено самонараняване. Неподкрепящата и враждебна социална среда изостря тези неравенства и рискове.

Настоящата ситуация увеличава риска от насилие и престъпления от омраза чрез нормализиране и улесняване на възраждането на анти-ЛГБТИ настроения. Тя принуждава ЛГБТИ хората да реагират сами в защита на собствените си основни права, без адекватната защита, която трябва да бъде гарантирана от държавите-членки на ЕС. Примери от Полша показват, че все повече младите ЛГБТИхора не успяват да издържат на тази враждебна среда и политически атаки и посягат на живота си. Михал, Каспър, Виктор, Зузия и Мило са само няколко  ЛГБТИ младежи , за които знаем, че са загубили живота си при самоубийство в последните месеци в Полша.

На фона на тези тревожни тенденции приветстваме представената миналата седмица европейската Стратегия за равенство на ЛГБТИ хората, една от целите на която е да защитава и насърчава физическото и психично здраве на хората в тази общност. 

Вярваме, че това представлява значителна стъпка напред за Европейската комисия в защитата и гарантиране правата на ЛГБТИ хората в Европа. Нещо повече, надяваме се да видим активно присъединяване към този апел на всички лидерски позиции в страните членки, толкова необходимо сега.

Призоваваме държавите-членки и особено съответните национални правителства и политически лидери, незабавно да се откажат от ЛГБТИ-фобската реторика и действия. Животът и здравето на ЛГБТИ хората, и всеки друг, не могат да бъдат инструмент за постигане на политически цели.

Подписано от: 

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве