Европа прие резолюция за прекратяване на принудителните практики в психичното здраве

Вчера, 26 юни 2019 г., Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (СЕ) единодушно прие резолюция и препоръки за прекратяване на принудата в областта на психичното здраве.

Резолюцията подчертава неотложната необходимост държавите-членки на Съвета на Европа да започнат незабавен преход към премахване на принудителните практики в областта на психичното здраве, в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (CRPD). „Принудата има възпиращ ефект върху хората с психични заболявания. (…)Необходимо е да се прекъсне този порочен кръг. Системите за психично здраве в Европа трябва да бъдат реформирани така, че да защитават и зачитат човешките права и достойнството на лица с психични проблеми или психо-социални увреждания”, се казва в резолюцията.

Въпреки положителните промени в няколко европейски страни, използването на принудителни, насилствено или несъобразени с желанието на пациента практики в психично-здравните услуги все още са широко разпространени в Европа“, коментира Клаудия Маринети, директор на Психично Здраве Европа. „Нашият преглед на успешните и обещаващи практики може да посочи пътя за това как да се сложи край на принудата в областта на психичното здраве. Не става въпрос за промяна на индивидуалните практики, а за въвеждане на нова култура в психично-здравните грижи ”, посочва още д-р Маринети.

Очаквайте повече подробности и коментар на наши специалисти.

Снимка: Council of Europe
Tекст: Ирина Атанасова

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве