Самотата в ЕС – проучване на Съвместния изследователски център към ЕК

Проучване на Съвместния изследователски център към Европейската комисия показва, че самотата и социалната изолация имат вредни последици за психичното и физическото здраве, както и значителни последици за социалното сближаване и доверието в общността. Следователно както самотата, така и социалната изолация все повече се признават за критични проблеми на общественото здраве, които заслужават внимание и трябва да бъдат разгледани с ефективни стратегии за намеса.

Изследванията показват, че самотата и социалната изолация имат вредни последици за психиченото и физическото здраве, както и значителни последици за социалното сближаване и доверието в общността. Следователно както самотата, така и социалната изолация все повече се признават за критични проблеми на общественото здраве, които заслужават внимание и трябва да бъдат разгледани с ефективни стратегии за намеса.

Пандемията от COVID-19 също драматично промени живота и социалните практики на европейците. Ограниченията на мобилността и мерките за социално дистанциране, приети за ограничаване на разпространението на вируса, предизвикаха обществени дискусии относно непредвидените странични ефекти от тези ограничения, особено под формата на самота и социална изолация. Някои се опасяват, че самотата може да има последици дълго след отшумяването на вируса.

Настоящият доклад предлага преглед на текущото състояние на познанията за самотата и социалната изолация в ЕС. Той представя основните констатации от два емпирични анализа, извършени от Съвместният изследователски център* (Joint Research Centre,JRC), използвайки два допълващи се източника на информация, а именно анкетни и онлайн данни. Анализът, базиран на данни от проучването, предлага картина на последните тенденции в самоотчетените нива на самота в ЕС и идентифицира преобладаващите социално-демографски и географски характеристики, свързани с самотата преди и през първите месеци на пандемията COVID-19. Данните от проучването показват, че пандемията от COVID-19 увеличи проблема. Делът на респондентите, които се чувстват самотни, често се удвоява след епидемията от COVID-19. Освен това младите възрастни бяха ударени по -тежко.

Анализът, базиран на онлайн данни, разглежда тенденциите в онлайн медийните репортажи за самотата и социалната изолация между януари 2018 г. и януари 2021 г. Обемът на статиите по тези теми се измерва на месечна база и спрямо държавите-членки, а събраните статии се анализират в дълбочина за идентифициране на преобладаващите настроения, съдържащи се в тях, и откриване на повтарящи се модели в основните разкази. Репортажите в интернет за самотата и социалната изолация са се удвоили по време на пандемията. Разказите до голяма степен засягат здравните последици от самотата. Анализът на каталозите за онлайн медийни репортажи, също типологизира и дава примери за политически инициативи, насочени към борба със самотата и социалната изолация. Публичните инициативи варират в различните държави-членки. Като цяло повечето интервенции са реализирани на местно ниво и рядко са част от по-систематични програми.

Докладът може да прочетете ТУК

*Съвместният изследователски център (JRC) е вътрешната научна служба на Комисията. Той подпомага с научни съвети изготвянето на политики на ЕС.

Не без малка доза гордост приветстваме Мария Ганева в екипа на “Кожа – платформа за психично здраве”. В следващите 6 месеца Мария ще се занимвава със съдържанието на сайта и социалните медии, както и с комуникацията с нашите приятели и партньори. Можете да се свържете с Мария на maria@koja-bg.org
Мария Ганева - АЯ
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran