Свилен Ноев е вокалист на една от най-успешните български рок групи „Остава“. Той е и основният текстописец в шестте албума на групата. Негово дело са хитовете „Шоколад“, „Sex in the Morning“, “Ще дойдеш ли с мен”, “Мъничко човече”. През 2018г. Свилен издава и самостоятелен албум “Different”.

Свилен Ноев

Защо се съгласи да участваш?
Интересно ми беше.

Какво означава за теб да си мъж? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези географски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствено добавена стойност?
Не съм “мъж” в балканския смисъл на думата, това е нещо, което ме отвращава. Предпочитам да имам себе си за човек, който в семейството и обществото има мъжки отговорности, но не се гордея с това. Така се е паднало – да съм мъж.
Готино е.

Кои са вярванията, убежденията и чертите на характера ти, които са ти носили под някаква форма дискомфорт или страдание, върху които си работил усилено, за да промениш или са се променяли с времето от обстоятелтвата около теб?
Като по- млад бях много срамежлив.
Не обичах да съм в заведение сам, сцената ме смазваше от притеснение. Преди концерти пиехме алкохол, мислейки, че ще ни успокои. Не знам дали помагаше много. И сега съм срамежлив, но преди беше много зле. Мисля, че вече имам повече самочувствие и се опитвам да го преодолея.
Понякога имам чувстовото, че съм по-талантлив от другите, но бързо се връщам в реалността.

Разкажи ми за страховете ти. Какво те плаши? Имало ли е моменти, в които не си можел да се справиш с тях (страховете) и си имал нужда от помощ? Моменти, в които тревожността ти взима връх над рационалността?
Разбира се, че съм имал.
Те най-често са свързани със здравето ми или здравето на най-близките ми. Бих говорил с професионалист, но като цяло се чувствам добре в кожата си.

С какво асоциираш понятието лудост? Какъв е първият ти спомен от среща с ненормалността и отношението към нея? Какво означава за теб да си психически здрав?
Като дете срещнах ненормалността в отношението на баща ми към мен.
Много е нечестно да се държиш лошо с малко дете, което не може да се защити.
В първия ни албум (с Остава) пеех за лудостта като нещо, от което младите имат нужда – да са будни, влюбени, честни.
Сега виждам доста хора около мен, които са психически нестабилни, което показва, че живеем в напрегнати времена.

Каква е връзката ти с емоциите? Намираш ли, че можеш да ги разпознаваш, назоваваш и разговаряш за тях и смяташ ли, че това е необходимо умение?
Най-добре изразявам емоциите си в песните, чрез гласа си и чрез текстовете.
Много често не изказвам проблемите си и това се натрупва вътре в мен и после експлоадира.

Какво те изкарва извън кожата ти и смяташ, че може да бъде променено?
По принцип съм спокоен, но хора, които обиждат без причина и не обичат да се извиняват ме изваждат от равновесие.

Какво те връща обратно в кожата ти и те кара да се чувстваш добре там (три-пет-десет неща, които правиш, за да се чувстваш добре)?
Семейството ме успокоява най-добре
Разговор с приятел
Медитация
Вино

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъде?
Нямаме огромен избор, свикваме със себе си и започваме да се чувстваме добре там. Понякога не сме най-големите си фенове, но това е положението.

Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022