Семинар: Овластяване и психично здраве

ЗА КОГО Е ТОЗИ СЕМИНАР?

Семинарът е предназначен за хора, живеещи  с психичноздравни проблеми, които налагат ползването на психичноздравни услуги, лечение и грижа. Поканени са  и техните близки, както  и тези, които полагат грижа за тях. Добре дошли са и професионалисти, които искат да организират клиничната си практика по начин, съответстващ с принципите на овластяване.

Целта на семинара е, да допринесе за повишаване овластеността на хората с психчни проблеми и да ги подкрепи в израстването им от пасивни психиатрични пациенти – в самостоятелни клиенти и потребители на услуги за психично здраве. 

Семинарът e организиран под формата на кратки теоретични презентации и общи дискусии. По време на дискусиите участниците ще имат възможност да споделят личен опит, както и да поставят важни въпроси, свързани с психично-здравното овластяване.

Надяваме се заедно  да създадем гостоприемна и сигурна среда, която ще позволи на всички участници да отнесат със себе си чувството на подкрепа, възможности и овластеност, за да променят обстоятелствата, живота си и системата на психично-здравната грижа отвътре. 

Водещ на семинара е д-р Владимир Сотиров, психиатър с 25-годишна клинична практика.

Място: Zoom
Дата: 19.12.2020 г., събота
Продължителност:  10:00 – 16:30 ч.

 

 ПРОГРАМА

 

10:00-10:10 Откриване и няколко думи за провеждането на семинара 
Ирина Атанасова, основател на фондация “Кожа – платформа за психично здраве”

10:10 – 10:30 “Добри практики в психично-здравното овластяване”
Доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България

10:30 – 11:30 Овластяване.
Водещият ще представи концепцията за овластяването като ключов фактор в процеса на оказване на добра психично-здравна грижа и ще се опита да даде отговор на въпросите: какво представлява овластяването, защо е важно и как се постига?

11:30 – 11:45 Почивка

11:45 – 12:45 Как опитът ни помага?
Участниците ще имат възможност да дискутират, подпомагани от водещия, как опитът им в живот и справяне с болестта помага за повишаване на степента им на овластеност.  Тук всички участници ще бъдат насърчени да споделят и обсъдят  добри практики, както и лични стратегии, допринесли за ефективно справяне с проявите и последиците на психичната болест и заедно с това ще бъде направено разграничение между болест и поведение на боледуване.

Обедна почивка 12:45 – 14:00

14:00 – 15:00  Как опитът ни пречи?
Отново във формат на интерактивна дискусия и споделяне на личен опит с коментари от водещия, ще се опитаме да открием как да използваме негативният си опит, придобит в ролята си на пациенти като основание за лично израстване и овластяване. Пречи ли ни всъщност този опит, ако израстваме благодарение на него или ни прави по-силни, знаещи и можещи? Можем ли да превърнем негативния опит в позитивен или как да бъдем информирани от него по един конструктивен, а не разрушителен начин.

15:00 – 15:15 Почивка

15:15 – 16:15 Овластяване чрез участие.
В рамките на този модул ще дискутираме как да участваме в процеса на реорганизация на психично-здравната помощ в България в ролята си на граждани и то на граждани с личен опит в справяне с психично разстройство. С какви инструменти за участие в процеса на планиране и управление разполагаме? От каква информация и подкрепа се нуждаем за да сме в състояние да участваме ефективно в публичния процес.

16:15 – 16:30 Затваряне и обобщение

*Ако се нуждаете от съдействие за попълване на формуляра, можете да се свържете с организаторите на тел. 00359 889 055 913

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве