Семинар: Овластяване и психично здраве

ЗА КОГО Е ТОЗИ СЕМИНАР?

Семинарът е предназначен за хора, живеещи  с психичноздравни проблеми, които налагат ползването на психичноздравни услуги, лечение и грижа. Поканени са  и техните близки, както  и тези, които полагат грижа за тях. Добре дошли са и професионалисти, които искат да организират клиничната си практика по начин, съответстващ с принципите на овластяване.

Целта на семинара е, да допринесе за повишаване овластеността на хората с психчни проблеми и да ги подкрепи в израстването им от пасивни психиатрични пациенти – в самостоятелни клиенти и потребители на услуги за психично здраве. 

Семинарът e организиран под формата на кратки теоретични презентации и общи дискусии. По време на дискусиите участниците ще имат възможност да споделят личен опит, както и да поставят важни въпроси, свързани с психично-здравното овластяване.

Надяваме се заедно  да създадем гостоприемна и сигурна среда, която ще позволи на всички участници да отнесат със себе си чувството на подкрепа, възможности и овластеност, за да променят обстоятелствата, живота си и системата на психично-здравната грижа отвътре. 

Водещ на семинара е д-р Владимир Сотиров, психиатър с 25-годишна клинична практика.

Място: Zoom
Дата: 19.12.2020 г., събота
Продължителност:  10:00 – 16:30 ч.

 

 ПРОГРАМА

 

10:00-10:10 Откриване и няколко думи за провеждането на семинара 
Ирина Атанасова, основател на фондация “Кожа – платформа за психично здраве”

10:10 – 10:30 “Добри практики в психично-здравното овластяване”
Доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България

10:30 – 11:30 Овластяване.
Водещият ще представи концепцията за овластяването като ключов фактор в процеса на оказване на добра психично-здравна грижа и ще се опита да даде отговор на въпросите: какво представлява овластяването, защо е важно и как се постига?

11:30 – 11:45 Почивка

11:45 – 12:45 Как опитът ни помага?
Участниците ще имат възможност да дискутират, подпомагани от водещия, как опитът им в живот и справяне с болестта помага за повишаване на степента им на овластеност.  Тук всички участници ще бъдат насърчени да споделят и обсъдят  добри практики, както и лични стратегии, допринесли за ефективно справяне с проявите и последиците на психичната болест и заедно с това ще бъде направено разграничение между болест и поведение на боледуване.

Обедна почивка 12:45 – 14:00

14:00 – 15:00  Как опитът ни пречи?
Отново във формат на интерактивна дискусия и споделяне на личен опит с коментари от водещия, ще се опитаме да открием как да използваме негативният си опит, придобит в ролята си на пациенти като основание за лично израстване и овластяване. Пречи ли ни всъщност този опит, ако израстваме благодарение на него или ни прави по-силни, знаещи и можещи? Можем ли да превърнем негативния опит в позитивен или как да бъдем информирани от него по един конструктивен, а не разрушителен начин.

15:00 – 15:15 Почивка

15:15 – 16:15 Овластяване чрез участие.
В рамките на този модул ще дискутираме как да участваме в процеса на реорганизация на психично-здравната помощ в България в ролята си на граждани и то на граждани с личен опит в справяне с психично разстройство. С какви инструменти за участие в процеса на планиране и управление разполагаме? От каква информация и подкрепа се нуждаем за да сме в състояние да участваме ефективно в публичния процес.

16:15 – 16:30 Затваряне и обобщение

*Ако се нуждаете от съдействие за попълване на формуляра, можете да се свържете с организаторите на тел. 00359 889 055 913

 

Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels
“Въпросът за развода. За деца и родители” е втората книжка от поредицата “Въпросът за…”, следваща “Въпросът за смъртта. За деца и родители”. “Въпросът за развода” дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата, когато родителите им вземат решение да се разделят и да заживеят отделно. Тя е замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходяща за всеки, който има нужда от подкрепа при разговор в темата за раздялата на мама и татко.
3