Следродилно психично здраве. Деница Велкова – II

Втора част от поредицата на семейния терапевт Деница Велкова посветена на следродилното психично здраве. Публикуваме текстовете от Фейсбук профила на терапевт Велкова с нейно позволение. Говорете за това, което изпитвате, защото само така можете да нaмeрите утеха, подкрепа и решение на предизвикателствата, с които се сблъсквате. Ако не получавате разбиране от близките, не успявате заедно да преодолеете тези негативни преживявания или не намирате сили да споделите с тях, обърнете се към квалифициран специалист.

За психичното здраве не се говори лесно. А когато се очаква „да си на върха на щастието“, кой би искал да чуе нещо по-различно. Та нали това няма да се впише към онази романтична представа за майчинството, за която вече говорихме.

В този материал ще научите повече за родилната тъга.
По-нататък ще имате възможност да прочетете за родилната депресия и тревожност, както и за следродилната психоза. Ще се научите да ги разграничавате и ще получите насоки за това,  какво може да направите и как да се погрижите навреме за себе си. Защото, не забравяйте – най-добрият начин да се погрижите за детето си е първо да се погрижите за себе си.

Вярвам, че говоренето по темата и срама около следродилния стрес е от решаващо значение, тъй като изолацията може да засили негативните емоции, които жените изпитват и да ги изложи на риск от по-продължителни симптоми.

Има много причини, поради които се мълчи по тази тема. Жените не разкриват колко зле се чувстват или не споделят за мислите, които имат в този период. Някои жени се страхуват от „присъдата“ на други или те самите се самооценяват като “лоши майки“. Някои жени се притесняват, че ако разкрият как се чувстват, ще бъдат обявени за „негодни майки“ и бебето им ще бъде отнето.

Надявам се жените, получили повече информация, да намерят смелост да потърсят надежден човек, с когото да разговарят и разкрият тревожните си мисли, за да започнат да облекчват страданието си в този така или иначе труден момент.

Бременността и появата на очакваното бебе се придружени от цяла палитра с какви ли не емоции. Всъщност много жени се чувстват съкрушени, тъжни или притеснени по различно време на бременността си , а и след раждането на бебето.

Раждането на бебе може да предизвика бъркотия от мощни емоции и вълнение – от радост до страх и безпокойство. Може да доведе и до нещо, което може да не очаквате – депресия.

Като майка на новородено, съвсем нормално е да имате пикове и някои спадове по отношение на емоциите. Още повече, пръст в тази история имат и бурните хормонални промени. Справянето с липсата на сън, кърменето и може би дори грижата за други деца едновременно, може да бъде стресиращо, трудно за управление, дори поразително.

Какво е родилна тъга?
„Baby blues“ е чувство на тъга, което жената може да изпитва през първите няколко дни след раждането. Родилната тъга се предизвиква най-вече от промяната в хормоналните нива на естроген и прогестерон. След раждането те спадат много рязко, което неминуемо повлиява настроението в негативна посока.

Как да я разпознаете?

 •  чувствате се тъжна;
 •  плачете много;
 •  чувствате се мрачно;
 •  имате проблеми със съня, храненето или вземането на решения;
 •  чувствате се съкрушени, виновни;
 •  чувствате, че не можете да се справите добре с грижите за бебето си.

Какво можете да направите?

 •  Спете колкото можете повече.
 • Поискайте помощ от вашия партньор, семейство и приятели. Кажете им какво точно могат да направят за вас.
 •  Отделете време за себе си. Помолете някой, на когото имате доверие, да гледа вашето бебе, за да можете да излезете от къщата.
 •  Опитайте се да се свържете с други майки. Проучете дали в града ви има група за подкрепа. Това е група от хора, които имат същите проблеми. Те се събират, за да се опитат да си помогнат.
 •  Не прибягвайте към алкохол, наркотици и не злоупотребявайте с лекарства. Всичко това може да повлияе на настроението ви и да ви накара да се почувствате по-зле. Това може да ви затрудни да се грижите за бебето си.

Подобни усещания може да се появят от 2 до 3 ден след раждането на вашето бебе и може да продължи до 2 седмици.

Ако състоянието ви не отшуми по естествен път и след втората седмица няма промяна, добре е да потърсите помощ. В случай, че са налице минали или настоящи стресове, които ви карат да чувствате липсата на подкрепа и стабилност (връзката с партньора/съпруга Ви може да е трудна, нестабилни финанси, може би сте загубили родител, докато сте била бременна, усложнения при бременността и/или раждането, по-специфични грижи за новороденото и още), вероятно се касае за състояние, което изисква да потърсите помощ.

Повечето майки на новородени изпитват родилна тъга, но някои жени се сблъскват с продължителна форма на депресия, известна като следродилна депресия. Много по-рядко, раждането би могло да отключи екстремна форма на следродилна депресия, известна като следродилна психоза – рядко състояние, което обикновено се развива през първите две седмици след раждането – признаците и симптомите са още по-тежки. Ако подозирате, че развивате следродилна психоза, незабавно потърсете медицинска помощ. Не чакайте и не се надявайте на подобрение. Следродилната психоза може да доведе до животозастрашаващи мисли или поведения.

Изображение: Боян Велков
Подготвил за вас: Семеен консултант Деница Велкова

Следродилно психично здраве. Деница Велкова – I

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве