Следродилно психично здраве. Деница Велкова – III

Трета част от поредицата на семейния терапевт Деница Велкова посветена на следродилното психично здраве. Публикуваме текстовете от Фейсбук профила на терапевт Велкова с нейно позволение. Говорете за това, което изпитвате, защото само така можете да нaмeрите утеха, подкрепа и решение на предизвикателствата, с които се сблъсквате. Ако не получавате разбиране от близките си, не успявате заедно да преодолеете тези негативни преживявания или не намирате сили да споделите с тях, обърнете се към квалифициран специалист.

“Днес ви представям информация за едно състояние, което е сравнително рядко, но може да се отключи след раждането – следродилната психоза. Това е животозастрашаващо разстройство, но лечимо. Следродилната психоза не е по вина на родилката. Не се причинява от нещо, което жената или партньорът са мислили или направили. Не се отключва от проблеми във връзката, стрес или съмнения относно бременността. Тя може да настъпи бързо, обикновено след 3-тия ден до 6 седмици след раждането. Често се препоръчва на жените с по-голям риск от това заболяване да отидат на психиатър преди раждането.

Признаци на следродилна психоза:

 •  Неспособност да се грижите за бебето си;
 •  Неспособност да изпълнявате ежедневните задачи;
 •  Объркване и дезориентация;
 • Силна физическа тревожност или възбуда;
 •  Променливо настроение, било манийно, раздразнително или депресирано;
 •  Заблуди и погрешни убеждения (например, колко лошо е бебето);
 •  Халюцинации (слухови, зрителни – например, чувате гласове, които ви казват да нараните бебето);
 •  Параноя;
 •  Мисли и/или опити за увреждане, нараняване на себе си или на бебето;
 •  Паника и/или тревожност;
 •  Загуба на апетит;
 •  Мисли за самоубийство.

Рискови фактори:

 •  Фамилна анамнеза;
 • Генетични фактори;
 • Нивата на хормоните и нарушените модели на сън също могат да повлияят;
 •  Ако жената страда от биполярно разстройство тип II, рискът е много по-нисък, отколкото при биполярно разстройство тип I; при шизофрения или друго психотично заболяване, рискът също е по-висок.

Лечение и терапия

Диагностиката се извършва задължително от лекар специалист – психиатър. Следродилната психоза изисква незабавно лечение. По преценка на специалиста, ако рискът за майката и бебето е висок, може да се наложи хоспитализация. След като се гарантира вашата безопасност, комбинация от лекарства – като антидепресанти, антипсихотични лекарства и стабилизатори на настроението – може да се използва за контрол на вашите признаци и симптоми. Понякога се препоръчва и електроконвулсивна терапия (ЕКТ). По време на EКT, малко количество електрически ток се прилага към мозъка ви, за да произведе мозъчни вълни, подобни на тези, които се появяват по време на припадък. Химичните промени, предизвикани от електрическите токове, могат да намалят симптомите на депресия, особено когато други лечения са неуспешни или когато имате нужда от незабавни резултати.

Лечението на следродилна психоза може да оспори способността на майката да кърми. Приемът на някои лекарства, използвани за лечение на следродилна психоза, не се препоръчват за жени, които кърмят.

Успоредно с медикаментозното лечение се препоръчва и работа с психотерапевт – индивидуално или в група. Продължителността на лечението зависи от конкретния човек, но при всички случаи състоянието на пациентката трябва да се следи още дълго след изчезването на симптомите.

В книката „Наръчник за оцеляване на младата майка“, д-р Дженифър Уайдър разказва за това състояние. Тя описва проблема задълбочено и дава насоки за справянето с него.

Подготвил за вас: Семеен консултант Деница Велкова
Изображение: Боян Велков

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве