След натиск: Netflix редактира графична сцена на самоубийство

Графичната сцена, излъчена в първия сезон, която показва как актрисата Катрин Лангфорд прерязва китката си с бръснач, а кръвта й изтича във ваната, предизвика бурни реакци от страна на зрителите.  Редица активисти и здравни специалисти изразиха опасения, че сцената може да допринесе за копирането й сред тийнейджърите.
 
След редакция на епизода, сега сцената изобразява Лангфорд, която се взира в собственото си отражение в огледалото и преминава към реакцията на родителите й. Вече няма никакво описание на самоубийството на героинята.

“Чухме от много млади хора, че” 13 причини защо” ги насърчава да започнат разговор за трудни въпроси като депресия и самоубийство и да получат помощ – често за първи път”, се казва в официалното изявление на Netflix от понеделник. „Докато се подготвяме да стартираме трети сезон по-късно това лято, ние обръщаме внимание на продължаващия дебат около шоуто. Така че по съвет на медицински експерти, включително д-р Кристин Мутиер от Американската фондация за превенция на самоубийствата, решихме заедно със създателя Брайън Йорки и продуцентите да редактираме сцената  от първия сезон, в която Хана отнема живота си”, казват от компанията. 

В изявленето се казва още, че с  превръщането на “13 причини защо“ в телевизионно шоу екипът се е надявал да помогне на младите зрители да се почувстват видени и чути и да ги насърчи да бъдат съпричастни, точно както книгата-бестселър направи преди това. 

Нашето творческо намерение да изобразявам грозната, болезнена реалност на самоубийството в такъв графичен детайл в първия сезон беше да кажем истината за ужаса на такъв акт и да се уверим, че никой няма да иска да му подражава. Но тъй като сме готови да стартираме третия сезон, чухме опасения за сцената от д-р Кристин Мутиер от Американската фондация за превенция на самоубийствата и други, и се съгласихме с Netflix да го редактираме. Никоя сцена не е по-важна от живота на шоуто и посланието му е, че трябва да се грижим по-добре един за друг. Вярваме, че това редактиране ще помогне на шоуто да направи най-доброто за повечето хора, като в същото време намали риска за особено уязвимите млади зрители.

Първоначалната реакция на Netflix към бурните реакции беше да добави видеопослание пред епизодите на втория сезон на шоуто. В него звездите от сериала Дилън Минет, Катрин Лангфорд, Джъстин Прентис и Алиша Бой обясняват на зрителите как могат да получат помощ, ако са засегнати oт това, което предстои да видят от екрана.

Въпреки това изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс по-късно продължи да защитава шоуто, казвайки: “Това е спорно, но никой не е принуден да го гледа.”

 

Снимка: Актрисата Катрин Лангфорд в ролята на Хана. 
Източник:
Нетфликс
Автор:
Ирина Атанасова

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве