Приблизително 1/4 от пълнолетните британски граждани биват диагностицирани в някакъв момент с психично разстройство. Това струва на Великобританската икономика около 4,5% от БВП годишно. Тези заболявания имат много и различни причини, но все повече проучвания показват, че при младите хора те са свързани с голямото потребление на социални медии.

Според проучване на Кралското общество за обществено здраве (RSPH), проведено през 2017г., британците на възраст между 14 и 24 години смятат, че Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter имат вредно въздействие върху тяхното благополучие. Те съобщават, че тези социални мрежи им предоставят допълнителни възможности за самоизразяване и изграждане на общности. В същото време обаче заявяват, че платформите засилват безпокойството и депресията, лишават ги от сън, излагат ги на кибер-тормоз и създават притеснения за образа на телата им, а също така и предизвикват “FOMO” (“the fear of missing out” или “страха да не изпуснеш нещо важно и интересно”). Академичните проучвания са установили, че тези проблеми са особено тежки сред честите потребители.
Надяваме се това да ви помогне да създадате по-здравословни навици в потреблението на социалнияте мрежи, които използвате.
Пълният доклад можете да намерите на страницата на Кралското общество за Обществено здраве.
Очакваме с интерес проучване на родна почва.