25х25 – предизвикваме ви!

25х25 е предизвикателство, което поставя пред вас задачата в продължение на 25 дни да отделяте ежедневно време за 25 повторения. Имате пълната свобода по отношение на вида дейност. Може да направите 25 клякания, 25 лицеви опори или 25 коремни преси. Може да излезете за 25-минутна разходка в парка. Може да се отправите на пътешествие в съзнанието си чрез 25-минутна медитация. Може в рамките на 25 минути да опишете свои емоции, размисли, цели и мечти в дневник. Може да инвестирате 25 минути в приготвянето на балансирана и вкусна вечеря. А може и просто да дремнете за 25 минути у дома, под сянката на някое дърво или под чадъра на плажа.

От вас искаме да споделите с нас видео на повторенията и да предизвикате свои приятели и близки да се присъединят към предизвикателството. Така ще можем да ви подкрепяме, а вие ще можете да следите напредъка си и да черпите положителни емоции от това лятно приключение.

Всеки ден ще предизвикваме нов човек. Направете го и вие!

Как се развива предизвикателството можете да следите във Facebook и Instagram

Инициативата 25х25 има няколко основни цели:

[icon name=”exclamation-circle” class=”” unprefixed_class=””] Внимание

Основната цел е да насочим вниманието на колкото се може повече хора към съществуването на предизвикателствата пред психичното ни здраве. Всеки четвърти страда от психично разстройство, а у нас непознаването и страхът правят тези състояния невидими и оставят много хора да се справят сами със страданието си. Важно е да говорим за психично здраве, за да можем да разпознаваме симптомите на психичните неразположения и да търсим начини за справяне с тях.

[icon name=”sitemap” class=”” unprefixed_class=””] Мрежа

Цел едно ни води към цел две – да намерим съмишленици и нови приятели. Предизвикателствата в социалните мрежи са чудесен начин на достигнем до повече хора, които да знаят, че не са сами, че има път и че могат да се справят с всяко едно предизвикателство, включително пред психиката, с постоянство и грижа за себе си и околните. Именно затова всеки ден ще предизвикаме по един човек да се включи в инициативата и ще го помолим да предизвика близък или приятел да поеме щафетата.

[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] Грижа

Навиците определят качеството на живота ни. Навиците могат да ни водят по лош път – такива примери са пушенето и хазартът. Но навиците могат и да ни помагат да се грижим за здравето си – например редовно спортуване, водене на дневник, медитация, четене на книга преди лягане и т.н. Навикът е нещо, което правим редовно, без да мислим твърде много. Той е форма на автоматично умствено и поведенческо поведение. От нас зависи да създадем навици, които да ни бъдат верни другари в грижата за себе си.

[icon name=”slideshare” class=”” unprefixed_class=””] Подкрепа

Проучванията сочат, че новите навици се изграждат по-лесно и се запазват по-дълго във времето, когато ги развиваме в група. Когато действаме заедно, ние можем да разчитаме на подкрепата на други хора, които пък също могат да разчитат на нашата подкрепа. Въпреки че технологиите ни позволяват да се свързваме с всеки по всяко време, самотата и липсата на по-близка връзка с други човешки същества продължава да бъде един от най-големите бичове на съвремието. Затова създадохме тази група. Тук ще споделяме своя напредък, ще обменяме опит и ще се напътстваме и вдъхновяваме взаимно. Защото заедно можем да постигнем повече, отколкото сами. 😉

[icon name=”users” class=”” unprefixed_class=””] Приятелство

Приключенията раждат най-добрите приятелства. В хода на това предизвикателство ще се срещнете с хора, които подкрепят избора ви да се грижите за себе си, без да ви съдят  според вашите притесения или временни неуспехи и нереалистичните стандарти, които сами поставяте пред себе си. Ще се срещнете и със собствените си критици, но с повече упорство и подкрепа в крайна сметка ще ги победите.

[icon name=”child” class=”” unprefixed_class=””] Хоризонт

Чрез участието си в това предизвикателство ще придобиете нови знания и умения и ще се научите на търпение. Записването на ежедневните ви повторения чрез видео или снимки ще ви позволи да следите напредъка си. Повярвайте ни, ще останете изненадани колко много можете да постигнете за 25 дни. В процеса на самото записване лека-полека ще се научите да правите и обработвате снимки и видеоклипове, ще преодолеете свенливостта си и ще се научите да заставате пред камера с усмивка и самочувствие. 😉

Успех!

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве