СЗО за “Кожа”: Бърнаутът е “професионален феномен”, не заболяване

Официално становище на СЗО за статута на професионалното прегаряне според 11-та ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ-11):

28 МАЙ 2019 – Бърнаутът (професионално прегарянето) е включен в 11-та ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ-11) като професионално явление. Той НЕ е класифициран като медицинско състояние.

Професионалното прегарянето е описано в главата: „Фактори, влияещи върху здравния статус или налагащи контакт със здравни услуги“ – която описва причини, поради които хората се свързват със здравни услуги, но които не са класифицирани като заболявания или здравословни условия.

Бърнаутът е определен в МКБ-11, както следва:

„Бърнаутът е синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, който не се бил менажиран успешно. Характеризира се с три проявления:

– чувство на изтощение или липса на енергия;

– повишено психическа неангажираност с работата или чувства на негативизъм или цинизъм, свързани с работата;

– намалена професионална ефективност.

Прегарянето се отнася конкретно за явления в професионален контекст и не трябва да се прилага за описване на преживявания в други области на живота.”

Бърнаутът е включен и в МКБ-10, в същата категория като в МКБ-11, но определението сега е по-подробно, уточняват от екипа по комуникации на СЗО. Те допълват още, че Световната здравна организация е на път да започне разработването на основани на доказателства насоки за психичното благоденствие на работното място.

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве