Обсесивно компулсивно разстройство

Какво е Обсесивно-компулсивно разстройство?

Всички на моменти можем да бъдем обсебени от определени неща, но ако:

 • Имате натрапливи негативни мисли, които не можете да контролиратe
 • Ако трябва да пипнете нещо, да броите, да повтаряте определени действия отново и отново, като миене или потропване, например, за да намалите тревожността, която обсесивните мисли ви носят … вероятно имате обсесивно-компулсивно разстройство.

Какви са симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство?

 • Повтарящи се мисли – „обсесии“ – които ви правят тревожни. Това може да са неприятни думи, фрази, картини или съмнения, които се появяват в съзнанието ви.
 • Нещата, които правите отново и отново – компулсии – които ви помагат да се чувствате помалко тревожни. Може да се опитвате да коригирате или спрете натрапливите мисли, като броите, казвате определена дума, проверявате или правите ритуал – отново и отново.

Какво причинява обсесивно-компулсивното разстройство?

Много фактори могат да причинят обсесивно-компулсивно разстройство:

 • Понякога може да се предава в семейството и да се унаследява
 • В един от три случая се отключва при стресиращи събития в живота
 • Големи промени – когато се налага да поемете повече отговорност, като пубертет, раждане на дете, нова работа.
 • Според някои експерти, нетретираното обсесивно-компулсивно разстройство причинява дисбаланс в мозъчния химикал наречен серотонин (още 5-HT).
 • Ако сте подреден, методичен човек, със силно внимание към детайлите – понякога може да отивате твърде далеч.
 • Ако имате много високи стандарти за морал и чувство за отговорност, може да се чувствате зле когато имате „лоши“ мисли. Това ви кара да бъдете нащрек за тяхното появяване, което прави появата им още по-вероятна.

Професионална помощ

 • Излагане на стимул и превенция на реакцията

Тази терапия помага за намаляване връзката между тревожността и компулсивните поведения.Знаете, че когато стоите дълго в стресираща ситуация в някакъв момента постепенно свикваме и тревожността намалява.

С този тип терапия, постепенно ще се срещнете с мислите или ситуациите, които ви стресират, но ще спрете да се правите обичайните ритуали, които намаляват тревожността ви, докато тя просто изчезне.

Този вид терапия работи най-добре при леко-към средно обсесивно-компулсивно разстройство и може да се практикува и като самопомощ, без терапевт, но с помощта на помощна литература, ако сте достатъчно мотивирани и готови за здрава работа.

 • Когнитивно-поведенческа терапия

Вместо да се опитвате да промените мислите си, може да ви помогне да се промените реакцията си към тях. Когнитивно-поведенческата терапия ще се насочи към нереалистичните самокритични мисли.

Това е изключително полезно, ако имате натрапливи мисли, но не и ритуали, които изпълнявате, за да се почувствате по-добре. Може да се прилага в комбинация с горното.

 • Антидепресанти

Така наречените SSRI антидепресанти или още инхибитори на обратното захващане на серотонина (Selective Serotonine Reuptake Inhibitor) могат да помогнат, дори да не сте депресирани.

Медикаментите могат да бъдат използвани в комбинация с когнитивноповеденческа терапия, ако обсесивно-компулсивно-разстройство е тежко или ако не усетите промяна след известно време на лечение само с един метод. Ако медикаментите не помогнат изобщо след три месеца прием, вашият лекар трябва да трябва да смени лекарството с друг вид медикамент.

Колко ефективно е лечението?

 • Психотерапия

Трима от четирима човека, които за завършили курс на психотерапия, се повлияват много добре, но един от четирима ще има симптоми отново и ще се нуждае от Допълнително лечение. Един от четирима не може да се справи с когнитивно-поведенческа терапия, защото
я намират за прекалено сложна.

 • Медикаменти

Шест от десет човека се подобряват с медикаменти и симптомите им изчезват приблизително на половина. Медикаментите помагат за превенция на обсесивно-компулсивно разстройство
докато се приемат, но дори и няколко години след това.

За съжаление, около половината от тези, които спират приема на медикаменти, получават симптоми отново в следващите
няколко месеца след като са спрели. Това е по-малко вероятно, ако лечението е съпроводено с когнитивно-поведенческа терапия.

Самопомощ

Възможно е да можете да контролирате натрапливите мисли, ако ги записвате с микрофон или на хартия и след това да ги чуете или да ги прочетете. Трябва да правите това на регулярна база, за около 30тина минути на ден, всеки ден. В същото време се опитвайте да се противопоставяте на компулсивното поведение.

Не използвайте алкохол за да контролирате тревожността си

Ако натрапливите ви мисли са свързани с религиозни притеснения или страхове, обсъдете ги с религиозния си водач, за да ви помогне да разберете дали се касае за обсесивнокомпулсивно разстройство.

Приблизително един от 50 човека имат обсесивно-компулсивно разстройство в някакъв момент от живота си. Обсесивно-компулсивното разстройство обикновено се появява в ранните 20 години на човек. То се подобрява и влошава във времето, но хората обикновено не търсят помощ в продължение на много години.

Нашият блог

В тази секция ще ви представим теми идеи и разговори с наши и чуждестранни специалисти