88 милиарда ще струва влошеното психично здраве на бизнеса в UK дo 2025г.

Великобритания е една от водещите страни в сферата на инвестиции и реализация на здравно-психични услуги. Един от много примери за това е развитието на дигиталната подкрепа за психично здраве, разработвана от Националната здравна система. От години на Острова (и в развитите икономически държави) се говори и за загубите, които бизнесът търпи от влошеното психично здраве на служителите, както и  за нуждата от инвестиции в ранна психично-здравна инервенция на работното място.

Изследване на John Lewis Partnership  и Центъра за икономика и бизнес изследвания, докладът от което беше публикуван в началото на месеца, показва, че общите загуби от отсъствие от работа поради  влошено психично здраве и проблеми с опорно-двигателния апарат се очаква да достигнат 87,8 милиарда британски лири до 2025 година.

Докладът подчертава, че “подкрепящият работодател, който подобрява благосъстоянието на служителите и инвестира в ранна клинична интервенция може да допринесе за реална промяна към по-добро качество на живот за някой, който се бори с физическо или психическо предизвикателство, както и осезаемо да подпомогне тяхното възстановяване. За бизнеса здравата, ангажирана работна сила може да увеличи производителността и нейното качество.”

Според John Lewis Partnership  и Центъра за икономика и бизнес изследвания, ако работодатели, здравни експерти и правителството работят заедно, бизнесът във Великобритания може да спести до £ 1,7 милиарда загуби до 2025 г. от отсъствие от работното място само чрез ранна клинична интервенция. Загубите от намалената производителност също може да намалеят с £36,4 милиарда.  Докладът не съдържа всички отговори, но поставя началото на разговор за това, как да се подходи към този нарастващ проблем. 

От Джон Луис искат всички професионални здравни услуги да се считат за необлагаеми обезщетения в натура, които да стимулират работодателите да инвестира в клинична интервенция.

Как се облагат във Великобритания здравните услуги

Ако пакетът на служител включва медицинска застраховка, служителят не плаща вноска за застрохвката (тя е покрита от работодателя), но плаща данък върху сумата, която е платена. Пример:
Доход: £50 000  на годишна база
Стойност на медицинска застраховка: £1 500 
Служителя получава: £50 000 минус данък върху £50 000 минус данък върху £1500

Ако доходът е между £12 000 и £50 000, данъкът е 20%. Под £12 000 – не се плаща данък.
Съществува ограничено освобождаване от данъци до £500, но само за тези, които са били без работа за повече от 28 дни или когато здравословното състояние е пряк резултат от тяхната работа.

С други думи, ако използваме горния пример и психичното разстройство е директен резултат от работа, служителят трябва да плати данък въру £1000, не £1500.
Така служителя получава: £50 000 минус данък върху £50 000 минус данък върху £1000

От John Lewis Partnership искат медицинската застроховка да не се облага въобще или  и по този начин служителят получава £50 000  минус данъка върху тях. 

КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ?

  • Като направи услугите за здравеопазване свързани с работа необлагаеми обезщетения в натура. Това ще стимулират работодателите да инвестират в ранна намеса.
  • Като постави фокуса върху на политиките за здравето на работното място върху ранна интервенция и дългосрочно отсъствие на болест.

КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ РАБОТОАТЕЛИТЕ ?

  • Ранна намеса и предлагане на безплатни професионални и висококачествени здравни услуги.
  • Насърчаване на добри управленски практики и баланс между професионалния и личния живот, за да се поставят основите на здравословно работно място.
  • Създаване на приобщаваща култура, справяне с табутата и премахване на стигмата. Това ще позволи на работещите да търсят и получават помощта, от която се нуждаят.
  • Споделяне и разпространение на най-добрите практики и доказателства, както и фокусиране върху ползите за бизнеса от инвестирането в здравето на служителите.

За бизнес във Великобритания:

£87.8 милиарда Очаквани разходи от намалена производителност и отсъствие от работа за британския бизнес поради влошено психично здраве и опорно-двигателни проблеми до 2025 г.

£38.1 милиарда Очаквани спестявания от подобрена производителност и намалено отсъствие от работа за британския бизнес чрез инвестиране в ранни клинични интервенции на работното място за състояния на мускулно-скелетния и психическото здраве до 2025 г.

На служител:

£2605 Очаквани загуби от намалена производителност и отсъствия на служите в Обединеното кралство на година поради психично-здравни и опорно-двигателния проблеми 2025 г.

£1131 Очаквани спестявания от подобрена производителност и намалено отсъствие от работа на британски служител годишно чрез инвестиране в ранни клинични интервенция на работното място до 2025 година.

Докладът можете да свалите ТУК 
Още цифри можете да намерите ТУК

Автор: Ирина Атанасова
Снимка: John Lewis Partnership 

 


Не без малка доза гордост приветстваме Мария Ганева в екипа на “Кожа – платформа за психично здраве”. В следващите 6 месеца Мария ще се занимвава със съдържанието на сайта и социалните медии, както и с комуникацията с нашите приятели и партньори. Можете да се свържете с Мария на maria@koja-bg.org
Мария Ганева - АЯ
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran