Полезна информация

Тук можете да намерите полезна информация за най-разпространените психични разстройства, предоставена от Кралския колеж на психиатрите, както и наши авторски материали на тема психично здраве.

Хранителни разстройства

Много от начините на хранене ни помагат да сме здрави, но някои са мотивирани от силния страх да не бъдем или станем дебели. Тези начини на хранене могат да увредят здравето и се наричат хранителни разстройства. Най-често срещаните хранителни разстройства са анорексия нервоза и булимия нервоза.

Хранителни разстройства

Тревожност

Светът е плашещо място. Когато сте били деца и сте били заобиколени от шум и гиганти, винаги сте били близо до човека, който се е грижил за вас. Където и да се е намирал той, това е било вашето сигурно място. При всяко отдалечаване, вие сте проверявали, дали вашият човек е там.

Тревожност

Следродилна депресия

Следродилна депресия е заболяване, което засяга между 10 и 15 на всеки 100 родили жени. Симптомите са подобни на тези при депресия по всяко друго време. Те включват липса на настроение, енергия, негативни мисли, позиви за безпричинен плач и т.н. , които продължават повече от две седмици.

Следродилна депресия

Самонараняване

Един от всеки десет човека се самонаранява по някакъв начин. Вземане на таблетки, умишлено причиняване на порезни рани, изгаряне, пробиване или поглъщане на различни предмети са няколко примера за самопричиняване на болка.

Самонараняване

Посттравматично стресово разстройство

Всеки от един от нас, неочаквано, може да се озове в травматична ситуация – непреодолима, плашеща, животозастрашаваща (нас и околните) и неподлежаща на контрол.

Посттравматично стресово разстройство

Обсесивно компулсивно разстройство

Всички на моменти можем да бъдем обсебени от определени неща, но ако... имате натрапливи негативни мисли, които не можете да контролиратe или ако трябва да пипнете нещо, да броите, да повтаряте определени действия отново и отново...

Обсесивно компулсивно разстройство

Нервна почва

Понякога изпитваме неприятни усещания, за които казват, че са на нервна почва. Това е почвата, в която лекари, близки и познати крият глава, когато не могат или не искат да ни обяснят, че имаме нужда от психологическа помощ. На „нервна почва“ кръвното се вдига рязко. Или пада. На „нервна почва“ сърцето прескача, стяга или препуска неудържимо. На „нервна почва“ дланите се изпотяват, крайниците изтръпват, мирогледът се свива, светът се завърта... Настъпват паника и ужас, мисли за инфаркт или инсулт, за загуба на разсъдък и края на света.Нервната почва всъщност е начинът тялото да ни каже, че сме злоупотреили с възможностите му. „Нервната почва“ всъщност е начинът тялото да ни каже, че сме злоупотребили с възможнотите му.”

Нервна почва

Мъже в депресия

Мъжете, също толкова често, колкото и жените, страдат от депресия. Вероятността да потърсят помощ обаче при мъжете е значително по-малка. Тук ще ви запознаем с някои основни факти за депресията и какви са нейните симптоми при мъжете и ще ви предложим различни подходи, за справяне с нея.

Мъже в депресия

Марихуаната

Въпреки предупрежденията на здравните организации и правителството за рисковете, които носи тревата, много хора я виждат като безобидно средство за отпускане и наркотик, който, за разлика от алкохола, може да е добър за физическото и психическото здраве.

Марихуаната

Как да говорим с приятел в депресия

Трудно е да започнете разговор с някого, за когото знаете, че се бори с психично разстройство, особено ако вие самите нямате пряк или косвен опит с подобен проблем. Затова сме Ви подготвили този наръч с идеи и насоки, които да ви помогнат.

Как да говорим с приятел в депресия

Грижа за себе си

Грижата за себе си във физически план включеа поддържането на добър тонус на тялото и балансирана почивка и сън. Тук влизат още и развиване на способността за справяне със стрес, регулярните дентални и медицински прегледи и сексуалното здраве.

Грижа за себе си

Вътрешни гласове

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Вътрешни гласове

Латентното отричане на проблемите е широко разпространен синдром.  Почти половината пълнолетни българи споделят, че ако у нас някой признае психичен проблем околните ще започнат да го отбягват. Между 10 и 25%, т.е. при около милион и половина пълнолетни българи, се наблюдава изключителна закостенялост и остра консервативност в разбирането за другия.

Нашият блог

В секцията ще намерите информация за наши интересни инициативи, авторски материали и текстове на различни специалисти, свързани с темата за психичното здраве.