Василена  започва кариерата си като стажант – репортер в сутрешния блок “Здравей, България”. По-късно 5 години като редактор в “Часът на Милен Цветков”. От 2016г. е репортерът с усмивката в сутрешния блок “Събуди се”. През 2021г. стартира собствена рубрика “Новите известни” в “Здравей, България”.

Василена Гръбчева

Защо се съгласи да участваш?
Смятам, че каузата на проекта е жизненоважна за света около мен. Много хора имат нужда да погледнат вътре в себе си и да си отговорят на същите тези въпроси. Аз самата съм в момент, в който съм изгубила почва под краката си и имам нужда да си отговоря на много въпроси.

Кога за първи път осъзна, че си жена и имаш женско тяло?
Колкото и банално да звучи този момент беше когато дойде първата менструация. Тъй като си играех предимно с момчета. Помня, че тогава си мислех , „защо, по дяволите, съм момиче и защо трябва да имам менструация. Не може ли без?! И всички следващи въпроси бяха в този дух – защо трябва да нося рокли, защо момчетата могат да се въргалят в пясъчника, а аз трябва да пазя чиста роклята си… и така нататък.

Как се е променяло отношението ти към тялото ти през годините? Имала ли си моменти на неразбирателство с него – срам, притеснение, недоволство? Как изглежда пътя, по който е минало самочувствието ти до момента?
Връзката ни е със статус „ит’с компликейтед“. Бях пълно детенце, може би, не само заради това, но бях и много срамежлива, притеснителна. Помня, че мразех ушите си, защото са щръкнали, после косата си, защото е тънка, после носа си, колената си. Всъщност не е имало част от тялото ми, която да не е била в графа „не харесвам“. Дълго време се борех с всички дяволи в главата. Докато бях в училище съвсем случайно ми откриха образование на щитовидната жлеза и се наложи операция. Това прибави още едно нещо , което да не харесвам – белег на врата, който дълго време криех с шал на +30 градуса. Години ми трябваха, за да стигна до „Аз обичам тялото си“. Спорта, диалога с вътрешното ми аз  и правилните хора ми помогнаха да заобичам тялото си. С днешна дата все още имам своите лудости, но вече съм ги приела и не им отделям прекалено голямо внимание.

Чувствала ли си се оценявана и отхвърляна/приемана заради начина, по който изглеждаш (отрицателен/ положителен)?
Много пъти. И в положителен, и в отрицателен. За русите усмихнати жени има доста стереотипи и хората подхождат винаги снизходително към мен. Не очакват да имам кой знае какъв умствен багаж. Понякога това тежи, но с времето се научаваш да наклоняваш везните в своя ползва. Хората винаги посрещат по външния вид, но оттам нататък всичко зависи от теб. Но и  аз имам една специална сила – рядко забелязвам хората около себе си, просто съм в моя си свят и затова невинаги отчитам кой как ме възприема, а и с времето все по – малко ме интересува, стига важните за мен хора да се чувстват комфортно в компанията ми.

Изпитвала ли си срам от тялото си? Мислила ли си си някога, че трябва да изглеждаш по различен начин, за да бъдеш успешна/щастлива/реализиране..?
Да, разбира се. Ако някой каже, че не е искал да промени нещо в себе си, би излъгал. Не съм от много суетните жени или поне така си мисля. Има дни, в които дори рядко се поглеждам в огледалото. Разбира се, това са дните, в които не съм на работа. В ежедневието си се срещам с много хора и би било неуважително, ако не погледна поне веднъж дали изглеждам като за пред хора. А и за една Мис ТВ Чар трябва да имам приличен вид >(смее се)
Преминавала съм през всякакви психични състояния, търсила съм и помощ за тях, нещо, от което не се срамувам. А напротив, гордея се , че сама осъзнах от какво имам нужда и бързо се справих с проблемите си.
И точно работата ми ме научи да бъде силна и да уважавам преди всичко себе си. Когато се срещаш с хора, с истински проблеми, чиято психика би зашлевила шамар на твоята, е тогава се изправяш и спираш да обръщаш внимание на малките ядове.

Сексът – каква роля е играл той в живота ти? Имаше ли образователен разговор с възрастен, когато си била малка? Имаше ли сблъсък между секса, както той съществува като тема в социума и този, които ти усети, че съществува в теб като желание?
Образователен разговор – не си спомням. Никога не съм бързала да пораствам или да правя секс на 13 като някои от съученичките ми.  Никога и не съм се срамувала да говоря за секс. Но и сякаш съдбата винаги ме е срещала с подходящите мъже. Винаги е имало първо чувства, после физически контакт. И никога не съм била без любов. И винаги е било специално. Не съм по мимолетните връзки и секса за една вечер. Обичам да обичам. И това е нещо много лично.

Какво е отношението ти към майчинството? Има ли за теб часовник? (има много теории, които потвърждават или отхвърлят съществуването на биологичен часовник, както при жените, така и при мъжете)
Майчинството и „Тик-так” синдромът са поредният стереотип. И аз съм жертва на тълпата. Събуждаш се сутрин и осъзнаваш, че си на 28. Когато бях на 18 си мислех, че до 30-тата си година ще имам семейство. Е, не стана точно така. Но и не е задължително, биологичният часовник се сверява и с емоционалния, психическия. Когато си готова, когато срещнеш подходящия човек, всичко ще си дойде на мястото. Но и не трябва да разчиташ само на това (смее се)

Какво означава за теб да си жена? Какво означава да си реализирана жена?
Да си жена – този въпрос ме затрудни. Хората очакват това да си жена да те разграничава от това да си мъж. Не съм много съгласна. Или иначе казано – да си майка, домакиня и да се грижиш за мъжа. Или пък другото – да си крехка, да не можеш сама да се справиш с живота и да имаш нужда от принца на белия кон, който да реши всичките ти проблеми. Еми жената не е нито гледачка, нито жертва, нито воин – както се изживяват някои. Жената е щастие. Тя сама може да бъде щастлива, но и само тя може да дари щастие на всички около себе си. Реализирана жена е жената с главно Ж , която се чувства добре в кожата си.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъдеш?
Защото в противен случай щях да съм ангел и да живея на небето 😉

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве