Европейска седмица на психичното здраве

Физическото дистанциране, притесненията и самотата могат да се отразят на психичното здраве. Изследванията показват, че емоционалното въздействие на изолацията, нарушаването на ежедневния ритъм и липсата на физическа ласка може да има дългосрочни ефекти върху психичното благосъстояние. Тъй като Covid-19 предизвиква загриженост относно увеличаването на лошото психично здраве, сега повече от всякога е важно да бъдем заедно, да започнем разговори, да се подкрепяме и да планираме действията си след кризата.

„По време на силен стрес е важно да търсим и получаваме подкрепа от общностите около нас, тъй като те играят централна роля за качеството на психичното ни здраве. Тъй като сега преминаваме през най-голямата здравна криза в най-новата история на Европа, това непременно ще окаже влияние върху психичното ни благосъстояние. Всички познаваме някои, който се нуждае от подкрепа “, каза д-р Клаудия Маринети, директор на Mental Health Europe.

„Европейската седмица на психичното здраве ще подчертае, че сега е време всички да се съсредоточат върху психичното здраве. Всички заедно преживяваме това и заедно можем да подкрепим психичното здраве на всеки един от нас. Нашата амбиция е да превърнем тази Седмица на осведоменост в ежегоден общоевропейски празник на осъзнаването и действието. Искаме всички да се включат, да споделят истории и подкрепа с #TogetherWeCan, за да помогнем всички заедно да се справим с въздействието на пандемията. Призоваваме отговорните лица, които вземат решения на европейско и на национално равнище, да рестартират политиките за психично здраве, така че реалната подкрепа и грижата, основана на правата на човека, да преобладават в бъдещото вземане на политика“, заключи д-р Маринети.

 

Факти за психичното здраве в Европа преди избухването на COVID-19

Всеки шести възрастен или повече от 84 милиона души в Европейския съюз е бил засегнат от психично неразположение.

1 от 3 души с психични проблеми не са имали достъп до грижи за психичното здраве.

Почти 50% от всички проблеми с психичното здраве, засягащи хората в зряла възраст, започват през юношеството.

На всеки 40 секунди някой в света губи живота си от самоубийство.

Общите разходи за психично здраве се оценяват на повече от 4% от БВП. Това е повече от 600 милиарда евро в страните-членки на ЕС.

Проблемите с психичното здраве са една от водещите причини за отсъствия от работа и ранно пенсиониране в целия европейски регион.

Психичното здраве е тясно свързано със социално-икономическите обстоятелства в живота на хората. Бедността, безработицата, лошите условия на труд, лоши битови условия и лошото образование намаляват благосъстоянието и значително увеличават риска от влошено психично здраве.

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве