Европейска седмица на психичното здраве

Физическото дистанциране, притесненията и самотата могат да се отразят на психичното здраве. Изследванията показват, че емоционалното въздействие на изолацията, нарушаването на ежедневния ритъм и липсата на физическа ласка може да има дългосрочни ефекти върху психичното благосъстояние. Тъй като Covid-19 предизвиква загриженост относно увеличаването на лошото психично здраве, сега повече от всякога е важно да бъдем заедно, да започнем разговори, да се подкрепяме и да планираме действията си след кризата.

„По време на силен стрес е важно да търсим и получаваме подкрепа от общностите около нас, тъй като те играят централна роля за качеството на психичното ни здраве. Тъй като сега преминаваме през най-голямата здравна криза в най-новата история на Европа, това непременно ще окаже влияние върху психичното ни благосъстояние. Всички познаваме някои, който се нуждае от подкрепа “, каза д-р Клаудия Маринети, директор на Mental Health Europe.

„Европейската седмица на психичното здраве ще подчертае, че сега е време всички да се съсредоточат върху психичното здраве. Всички заедно преживяваме това и заедно можем да подкрепим психичното здраве на всеки един от нас. Нашата амбиция е да превърнем тази Седмица на осведоменост в ежегоден общоевропейски празник на осъзнаването и действието. Искаме всички да се включат, да споделят истории и подкрепа с #TogetherWeCan, за да помогнем всички заедно да се справим с въздействието на пандемията. Призоваваме отговорните лица, които вземат решения на европейско и на национално равнище, да рестартират политиките за психично здраве, така че реалната подкрепа и грижата, основана на правата на човека, да преобладават в бъдещото вземане на политика“, заключи д-р Маринети.

 

Факти за психичното здраве в Европа преди избухването на COVID-19

Всеки шести възрастен или повече от 84 милиона души в Европейския съюз е бил засегнат от психично неразположение.

1 от 3 души с психични проблеми не са имали достъп до грижи за психичното здраве.

Почти 50% от всички проблеми с психичното здраве, засягащи хората в зряла възраст, започват през юношеството.

На всеки 40 секунди някой в света губи живота си от самоубийство.

Общите разходи за психично здраве се оценяват на повече от 4% от БВП. Това е повече от 600 милиарда евро в страните-членки на ЕС.

Проблемите с психичното здраве са една от водещите причини за отсъствия от работа и ранно пенсиониране в целия европейски регион.

Психичното здраве е тясно свързано със социално-икономическите обстоятелства в живота на хората. Бедността, безработицата, лошите условия на труд, лоши битови условия и лошото образование намаляват благосъстоянието и значително увеличават риска от влошено психично здраве.

 

Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels
“Въпросът за развода. За деца и родители” е втората книжка от поредицата “Въпросът за…”, следваща “Въпросът за смъртта. За деца и родители”. “Въпросът за развода” дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата, когато родителите им вземат решение да се разделят и да заживеят отделно. Тя е замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходяща за всеки, който има нужда от подкрепа при разговор в темата за раздялата на мама и татко.
3