“Кожа” през 2019 година

КАКВО ПОСТИГНАХМЕ

Екипът:

„Кожа“ стартира с постоянен тричленен екип – Веско Николов (фотограф), Пламен Синигерски (дизайнер) и Ирина Атанасова (съдържание и комуникации). През 2019г. към екипа ни стремглаво се присъеднини и Василена Гръбчева, която пое част от комуникациите. Продължаваме да работим с илюстратора  Ирина Арменкова (следващия месец ще ви споделя нещо много вълнуващо с нейно участие). В различни проекти през годината участие взеха и: Белослава Димитрова, Силви Шопова, Даниел Пенев, София Клейнсасер. 

Проекти в проекта:

През последната година успяхме да осъществим следните:

 • Регистрираме „Кожа“ като неправителствена организация и сега официално „Кожа“ е Фондация „Кожа – платформа за психично здраве“ с ЕИК 205760660.
 • Фондация „Кожа“ стана пълноправен член на Mental Health Europe.
 • Привлякохме списание Forbes България за медиен партньор *
 • Разработихме база данни с търсачка за квалифицирани психолози и терапевти в цялата страна, както и такива, практикуващи в чужбина.
 • Направихме профил на „Кожа“ в платформата Patreon, където към момента 8 човека ни помагат финансово на месечна база.
 • Срещнахме ви с 18 вдъхновяващи и борбени човека, които разказаха за опита си със самочувствието, социалните роли и изисквания, емоциите, стреса и как в крайна сметка е най-хубаво да си в собствената си кожа. С това интервютата в сайта в края на 2019г. станаха 41.
 • Направихме три нови илюстрирани материала и започнахме нов.
 • Фейсбук страницата ни достигна 2800 органични последователя.
 • Стартирахме канал в Youtube.
 • Организирахме две изложби, които открихме с дискусии с професионалисти и участници в проекта, в София и Пловдив.
 • „Кожа“ взе участие в дискусия в Европейския парламент, организирана от Психично здраве Европа по повод Деня на правата на човека.
 • Започнахме разговори за създаване на мобилна апликация;
 • Продължихме да развиваме блог секцията, в която тази година успяхме да включим актуална информация от случващото се на европейско политическо ниво.

КЪМ КАКВО СЕ СТРЕМИМ

Искаме да направим още много и на много различни нива:

 • На първо място искаме да направим платформата устойчива, да продължим и да развием нейната дейност.
 • Да разширим базата данни с легитимни психолози у нас и в чужбина.
 • Да започнем диалог в училищата и с младите хора и да заговорим за предизвикателствата пред психиката и възможностите за тяхното преодоляване.
 • Да започнем дискусия в лекарската гилдия и да настояваме за активен диалог между практикуващи професионалисти в сферата на грижата за психичното здраве и всички останали медицински звена. По данни на НЦОЗА при 40% от хирурзите у нас се наблюдават неадресирани високи нива на емоционален бърнаут, в същото време проучване на Александровска болница от 2016г. сочи, че негативното отношение към психичните заболявания преобладава не само в обществото като цяло, но и включително сред лекуващите лекари.
 • Да започнем комуникация с личните лекари и да им предоставим инструменти за преглед и оценка на психичното състояние.
 • Да подпомогнем събирането и обработката на данни за разпространение на психичните разстройства у нас.
 • Да лобираме за промяна на бюджетирането и законите, касаещи грижата за психичното здраве (по всички показатели в сферата на психичноздравната грижа и превенция България е на последно място; дори най-базисните антидепресанти не се покриват от здравната каса. Това важи и за психотерапията и други видове съпровождаща терапия).
 • Да разработим мобилна апликация на български език.
 • И много други иде.

 

 

ЗАЩОТО Е ВАЖНО ДА ГОВОРИМ.

 

 

*можете да прочетете първия  материал на “Кожа” в първия брой на списанието за тази година. Той излиза в началото на месец февруари, Материалът засяга темата за психичното здраве на българската жена на работното й място.

Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels