Психичното здраве в Европа по данни на Втората Източно Европейската конференция за психично здраве

​Годишният брой на самоубийства е средно 13,9 на 100 000 души в европейския регион, но варира значително в различните страни. Страните с най-високи брой на самоубийства в света са именно в европейския регион. В няколко страни самоубийството е причина номер едно за смъртността при юноши. В Европа мъжете са почти пет пъти по-склонни да се самоубият, отколкото жените.

Безработицата, задлъжнялостта и социалното неравенство са рискови фактори за депресията и са сериознa предпоставкa за самоубийство.

Психичните разстройства представляват 44% от социалните помощи и пенсиите за инвалидност в Дания.
43% във Финландия и Обединеното кралство (Шотландия)
37% в Румъния
25% в Република Молдова, една от най-бедните страни в Европа.
В България се отделят по-малко от 3% от здравния бюджет за психиатрична помощ изобщо.

Почти 9 от всеки 10 души, страдащи от проблеми с психичното здраве, казват, че са засегнати от стигма и дискриминация. Повече от 7 от 10 съобщават, че стигмата и дискриминацията ги възпират да вършат неща в ежедневието си.

Застаряването на населението води до увеличаване на разпространението на деменция, обикновено 5% при хора над 65 години и 20% при лица над 80 години. „Демографски се очаква популацията на „възрастните възрастни” – хората над 80 г., да се удвои през 2030 г.“, обръща внимание д-р Владимир Наков.

Продължителността на живот при хората с психични разстройства е значително по-кратка – често става въпрос за съкращаване с повече от 20 години. Основният фактор за това е високата честота на хроничните заболявания (като сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет). Съпътстващи факторите са бедност, безработица, лоши условия на труд, нисък стандарт на живот и лошо образование, които намаляват благосъстоянието, както и значително увеличават риска от психични заболявания. Около половината от всички психични разстройства започват преди 14-годишна възраст.

НАЛИЦЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТИВНИ ИНТЕРВЕНЦИИ, НО ПО-МАЛКО ОТ 1% ОТ БЮДЖЕТИТЕ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ.

 

 

Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n