СЗО предупреждава за предизвикателства пред  психичното здраве по време на изолаци

“Изолацията, физическото дистанциране, затварянето на училищата и работните места са предизвикателства, които ни засягаt, тъй като те влияят на това, което обичаме да правим, къде искаме да бъдем и с кого искаме да бъдем. Естествено е да чувстваме стрес, тревожност и самота в този момент”, каза директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге в изявление пред медиите  в Копенхаген в четвъртък.

„От съществено значение е да се обърне внимание на общественото психично здраве на хората през следващите седмици“, заяви д-р Клуге.  “Това няма да е спринт, а маратон”, добави той и призова страните да подготвят медицинските си услуги за психичното здраве на хората.

Тъй като все повече и повече хора са задължени да останат под домашна карантина или изолация с възможна или доказана коронавирусна инфекция, експертите са съгласни, че е важно да се вземат предвид ефектите на тази пандемия върху психичното здраве на хората, като същевременно се предостави психологическа подкрепа за широката общественост.

Според поведенчески психолог Вирджин Де Вос, тази криза може да породи симптоми на депресия и апатия през следващите седмици.

Тя обаче смята, че един от най-големите проблеми за психичното благосъстояние на хората може да бъде недостигът на тестове и липсата на диагноза. “Много хора, които имат симптоми, не могат да бъдат тествани, така че да не знаят дали имат коронавирус или не. Тази несигурност може да окаже много негативно влияние върху психичното здраве на хората”, казва Вирджийн Де Вос.

Междувременно Европейската асоциация на психолозите счита, че онлайн консултациите, по-специално чрез видео чат, могат да предоставят възможна алтернатива за предоставяне на психологически грижи и терапия по време на тази пандемия.

„Психичното здраве трябва да бъде част от общността на общественото здравеопазване на Covid-19“, подчерта експертът по психично здраве от СЗО Айша Малик, който смята, че здравните работници и децата са сред групите, които са психологически най-засегнати от тази криза.

Лекарите в риск също

Освен клиничния натиск, с който медицинските специалисти се сблъскват всеки ден по време на работа, те се считат и за група с висок риск. Един от 10 случаи на коронавирус, регистрирани в Европа, са от този сектор.

В четвъртък дузина европейски организации, представляващи здравни специалисти, призоваха държавите да осигурят адекватни условия на труд.

„Персоналът трябва да има почивки по време  и между смените, за да може да продължи в условията на дългосрочна глобална криза. Работата в такива условия има своето влияние върху психологическото здраве на персонала, така че трябва да се поставят и подходящи услуги за подкрепа на място “, казаха те в изявление.

СЗО препоръчва ротационни смени на най-стресиращите позиции, както и да се увеличи комуникацията между работните екипи, да има психосоциален екип в болниците и да се гарантира, че фронтовите работници имат богат опит.

Децата и тийнеджърите

“Пандемията и закриването на училищата също могат да повлияят негативно на психичното здраве на децата, тъй като вече нямат чувството за структура и стимулация, което се осигурява от тази среда”, каза Малик.

„Децата вероятно изпитват притеснение, тревожност и страх и подобни на тези на възрастните: страх от смъртта, страх да не загубят свои близки, страх от това какво означава да получават медицинско лечение “, добави тя.

Според Де Вос отношението на родителите по време на кризата е основно

„Ако родителите покажат, че са тревожни, това ще окаже негативно влияние върху поведението на децата“, каза тя и добави, че стресът е нещо, което децата възприемат много добре.

СЗО обяви, че агенцията подготвя набор от насоки, насочени към психичното благосъстояние на децата и младежи от четири до 10 години, които скоро ще бъдат публикувани.

COVID19 и дискриминация 

Освен това Малик подчерта, че стигматизацията на вируса е „много засягащ въпрос“, защото може да доведе до дискриминация. “Не стигматизирайте хората, които са се възстановили от вируса и не приписвайте вируса на конкретна география или етническа принадлежност”, препоръча Малик и добави, че борбата с епидемията от коронавирус изисква колективни усилия.

 

Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels