Списание „Подслон“: ново пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване. Ти си авторът.

Огромният стрес, на който ни подложи пандемията от изминалата година, направи нуждата от искрени разговори за това, което се случва вътре в нас, още по-голяма. Следвайки убеждението, че в моменти на криза литературата и изкуството могат да предложат убежище и път към лично и обществено израстване, един нов проект на докторантката Мила Даскалова и поетесата Надежда Тричкова кани всеки, който има желание, да потърси вдъхновение именно в лудостта си.

Вдъхновено от „Екселсиор“ и други сходни публикации, които Мила изучава, литературно списание „Подслон“ е пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване. Всеки от нас носи своя товар, своето собствено слонче на раменете си. „Подслон“ е място да поговорим за тези слончета, да ги нарисуваме, да пишем за тях и за живота си с тях.

„Подслон“ приветства оригинални творби от всеки, който се интересува от темата за психично здраве, заболяване и здравеопазване. Произведенията могат да засягат темата толкова пряко или заобиколно, колкото желаят авторите.

Списанието приема поезия, проза и визуално творчество, като предлага възможност и за анонимна публикация.

Крайният срок за получаване на творби за първия брой е 7 февруари 2021г. Произведенията си изпращайте на имейла на редакцията: spisaniepodslon@gmail.com

Предисторията

Малко известен факт е, че през деветнадесети век множество психиатрични институции във Великобритания, Америка и Европа започват да публикуват списания и вестници, съдържащи творби на пациенти. Целите на тези публикации варират. Някои се фокусират върху рекламиране на съответната институция и информиране на патроните ѝ и обществото за нейните дейности. Други целят да предложат на пациентите забавен и потенциално целебен начин да разнообразят монотонното ежедневие в психиатрията. Трети, като литературното списание на Кралската институция за душевно болни „Джеймс Мъри“ в Шотландия, носещо заглавието „Екселсиор“, си поставят по-големи цели – например да се борят с предразсъдъците и дискриминацията, на които са подложени хората с психични проблеми.

Каквито и да са намеренията зад публикацията, всички тези списания и вестници дават шанс на личности, изправени едновременно срещу вътрешните си борби и тежестта на етикетите, които им биват поставени, да потърсят гласа си и да напомнят на света за своето съществуване и човечност. Макар и поставени в периферията на обществото, тези хора използват печата, за да се обединят и да общуват със света, който временно или постоянно ги е отхвърлил.

През 1866г. един от авторите, пишещи за „Екселсиор“ заявява:

„Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек, който в определен момент или в някои отношения да покрива всички стандарти на перфектното душевно здраве. В нито един конкретен случай не става въпрос за абсолютно здраве или обратното, а за вид и степен на отклонението.“

През изминалите 154 години от това изказване, по света, а и в България става все по-прието да говорим за психичното здраве, но много от предразсъдъците, с които се сблъскват пациентите от деветнадесети век, остават. Признаването на проблеми с психиката често се счита за проява на слабост. Психическите заболявания биват бъркани с недостатъци на характера, с проявления на слаба воля. Отношението спрямо хората с диагноза и езикът, който се употребява, често са обидни. Лудостта продължава да се възприема като непредвидима, опасна сила, вместо като естествена част от човешкото съществуване, като част от всеки от нас.

За вдъхновение разгледайте дигитализираното списания: „Новолуние“ (New Moon) на Кралската лудница „Крайтън“ в Дъмфрис, Шотландия. 

Не без малка доза гордост приветстваме Мария Ганева в екипа на “Кожа – платформа за психично здраве”. В следващите 6 месеца Мария ще се занимвава със съдържанието на сайта и социалните медии, както и с комуникацията с нашите приятели и партньори. Можете да се свържете с Мария на maria@koja-bg.org
Мария Ганева - АЯ
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran