Съветът на Европа: България се нуждае от радикални промени в психичноздравната грижа

Зловеща картина виждат и описва докладът на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа в българските психичноздравни заведения, публикуван на 18 октомври 2022 .
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
В отговор на доклада от страна на българските власти намираме следния абзац:
“Относно средствата за ограничаване и изолация, по данни на директора в ДПБ Ловеч (… ) през м. май 2021 г. в болницата е създадена първата в Република България „Мека стая“ във Второ мъжко отделение – дарение от фондация „Кожа“ – платформа за психично здраве (@кожа). Това е съвременен тип изолатор, който е обезопасен, по-малко травмиращ и щадящ психиката на пациентите. Оборудван е с климатик, химическа тоалетна, видеонаблюдение, удароустойчиви и нечупливи прозорци и врата, тапицирани стени, тапицирано легло и помощно шкафче. В тази връзка, лечебното заведение възнамерява да разшири практиката по въвеждането и използването на тази иновативна грижа и да реновира съществуващите изолатори в стационарните отделения на болницата.“
Това е подходящ момент да припомним обещанието на МЗ за отпускане на 10 милиона за подобряване на материалната база на психиатричните заведения, както и да приоритизира квалифицирането на психичноздравни специалисти. Конкретни действия по тези обещания липсват Четете тук: https://koja-bg.org/1q2h и тук: https://koja-bg.org/cmu8
Защото е важно да говорим.
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве