Прекратяване на принудата и промотиране на човешките права в грижата за психичното здраве 

Един от всeки  шест души в ЕС (близо 84 милиона граждани) има някакъв проблеми с психичното здраве. Правото на най-високо постижимия здравен стандарт, включително в психичното здраве, е основно право на всяко човешко същество. И все пак твърде често службите за психично здраве в цяла Европа нарушават правата и автономията на хората с психични разстройства. Множество доказателства разкриват тревожни тенденции на прекомерна употреба на принуда: принудително медикаметозно лечение, принудителна хоспитализация, физически рестрикции и пр. в цяла Европа. Неконсенсусните принудителни практики в областта на психичното здраве остават честа намеса в стандартите на международните задължения за правата на човека.

Прекратяването на тези принудителни практики в психично-здравната грижа беше и основната тема на дискусия в Европейския парламент, организирана от Психично здраве Европа, в която “Кожа” взе участие. Събитието събра както в публиката, така и в дискусионния панела, представители на организации на оцелелите от психиатрично лечение (psychiatry survivors), организации на потребители и предоставящи здравно-психични услуги, психиатри, активисти, социални работници и заинтересовани. В седващите редове ще ви представим някои от основните тези, които участниците в панела изложиха и информация за инициативите, с които са ангажирани. 

“Принудата в психичното здраве се преживява като наказание за това, че имаш психичен проблем. Това, от което хората наистина се нуждаят, е подкрепа, а не принуда”

Джолийн Сантегюд
член на борда на Европейски форум на хората с увреждания, Холандия

Джолийн Сантегюд е както потребител,  оцелял след психиатрично-здравни услуги. Въпреки че Холандия не е известна с високото ниво на принуда в психиатичната грижа, Джолийн е преминала през множество насилствени и унизителни практики в тийнейджърските си години. Основната дейност на Джолийн е свързана със стимулиране на алтернативи на принудителното лечение и превенция на мъчителни и унизителни практики в системата за психично-здравната грижа. В контекста на холандската законова реформа, касаеща принудителната психиатрична интервенция, Джолийн разработва алтернативен модел наречен “Моделът Айндховен”, базиран на групово-семейно конфериране за подкрепа при взимането на решения и избягването на принудителна интервенция.

“Въпреки недостатъците на сегашните системи, има положителни примери, основани на доказателства за положителния ефект от  намаляване и премахване на принудата. Един от много такива примери е отделението, което ръководех, където с целеночена стратегия за намаляване на принудителните практики успяхме за по-малко от 5 години да сведем употребата на стаята за изолация почти до нула. За да стимулираме отлива на принудителните практики навсякъде, тези положителни примери трябва да бъдат интегрирани и мащабирани.”

Сандра Вос,
Психиатър, Холандия 

Сандра Вос е холандски практукуващ психиатър. От 2013 до 2018г. е медицински мениджър на остро психиатрично отделение, в което въвежда стандартите на така наречената интензивна грижа – нов модел за клинична грижа, който цели да намали употребата на принудително лечение и да повиши качеството на предлаганите услуги. Този метод се оказва толкова усешен, че използването на изолационната стая спада с почти 100%. 

   „Прекратяването на принудата не се състои в промяна на отделните практики; става въпрос за прилагане на нова култура в грижата за психичното здраве. Като подчертаваме тези обещаващи практики, ние искаме да осветим нова парадигма, в която услугите насърчават възстановяването и наблягат на независимостта, овластяването и участието на потребителите на услугите. Промяната на мисленето и прилагането на положителни реформи в съответствие с рамката за правата на човека е възможна, ако правителствата, политиците и заинтересованите страни видят промяната от първа ръка.”

Клаудия Маринети
Директор на Mental Health Europe, Белгия

„Както е посочено в Конвенцията за правата на хората с увреждания, хората с психосоциални увреждания трябва да се ползват изцяло от правата на човека, включително правото си на адекватно здравно обслужване въз основа на свободно и информирано съгласие. Денят на правата на човека ни дава възможност да призовем Европейския съюз да премине към услуги, ориентирани към възстановяване, базирани на общността и социално приобщаване  във всички държави-членки, в съответствие с нормите за правата на човека. “

Брандо Бенифей,
Домакин на събитието, евродепутат, Италия

В събитието участие взе и Матс Ясперсон, инициатор на модела личен омбутсман, интегриран в социалната практика в Швеция. Матс  е сред основателите на Европейска мрежа на потребителите и оцелелите при психиатрична грижа. Той е и инициатор, лидер, а по-късно член на борда на директорие на PO-Skåne – професионална услуга, наречене личен омбутсман за хора с психо-социални увреждания. През 2016г. Представя PO-Skåne на среща на ООН в Ню Йорк. Повече за личен омбутсман очаквайте в следващия материал. 

Oще по темата може да прочетете в: 

Социална изолация и принуда в Европа – доклад на Психично здраве Европа 

Проекторезолюция – прекратяване на принудата в психично-здравната грижа

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве