Защото е важно да говорим. Кампании за психично здраве.

Автор: Ирина Атанасова

Доброто психическо здраве всякога има положителен ефект, както върху конкретния човек, така и върху тези около него. “Психическото здраве е най-лошо там, където има липса на комуникация“, казва проф. Андрю Соломон в интервю по повод Доклада на ООН за световното щастие и мястото на България в него.

У нас не се говори за психично здраве или ако се говори, често е безразсъдно, неинформирано и – дезинформиращо. Такъв негативен пример е  скорошна социална радиореклама, насочена към млади хора срещу злоупотребата с наркотици, в която водещия слоган гласеше: „Наркоманът е лузър“. Подобно на диабета, рака и сърдечните заболявания, пристрастяването се дължи на комбинация от поведенчески, социо-икономически и биологични фактори, където генетичната предразположеност представляват около половината от вероятността индивид да развие адикция. Публичното дисквалифициране на хора, които страдат от нещо, което отдавна е квалифицирано като заболяване, не само не помага, а е опасно. В същото време Националният Център по Наркомании е на ръба на оцеляване.

Информираният обществен диалог за психично здраве у нас е належащ. Належащо е и разработването на услуги. Всеки един от нас трябва да е наясно, че проблемите с психиката са проблеми, за които има решения и за тях трябва да се говори. Извеждането на темата на светло ще я направи по-разбираема, по-приета и по-достъпна и ще даде възможност на тези, които се нуждаят от подкрепа – да я потърсят и получат.

Примерите за успешни чуждестранни кампании са много, както и предлаганите услуги. Във Великобритания, където имам личен опит в работа с организации за психично здраве, работят над 10 национални неправителствени организации (този списък, на една от организациите, изброява 17 организации), в тясна връзка със заложените национални стратегии за превенция и лечение. Много от организациите водят активни кампании, някои от които стават център на широки обществени дискусии. В следващите няколко параграфа ще ви представя примери за кампании, адресиращи психичното здраве, които имат летящ старт и силен последващ успех:

ПROEKT 84  (PROJECT 84

Всяка седмица във Великобритания средно 84 мъже посягат на живота си успешно. През късния март на тази година Лондон осъмна с 84 мъжки фигури наредени по ръба на една от високите сгради в близост до Лондонското сити. Инсталацията, идея на неправителствената организация CALM (Campaign against Living Miserably) и Марк Дженкинс, продължи една седмица и предизвика широк обществен дебат – от това до колко е уместна (защото много бяха смутени от реалистичността й) до реалния проблем, за който в крайна сметка цялата страна говореше.

„ВИЖ МЕ“ (SEE ME) 

Кампанията стартира през октомври 2002г. и е насочен срещу стигмата и дискриминацията, свързани с психичното здраве на работното място. Финансирана като част от Националната програма на Шотландия за подобряване на психическото здраве и благополучие, кампанията е реализирана от съюз от пет организации за психично здраве. „Виж ме“ изкарва резултатите от много проучвания, свързани с темата, наяве, нормализира важните теми за психичното здраве и достига страхотна успеваемост на много нива – включително промяна на кода на общуване на работното място. Резултатите от кампанията са проследени и на тази основа са направени препоръки за последващи действие, които можете да прочетете тук

 

„В ТВОЯ ЪГЪЛ“ (IN YOUR CORNER) 

Кампанията е на неправителствената организация за психичното здраве Mind и кампанийният им клон – Time for Change. Насочена е към младите хора и младите мъже в частност. Кампанията е с продължителност 5 години, тече в момента, основно се разпространява в спортни барове, фитнес клубове, стадиони. Провокира младите мъже да се замислят върху собственото си отношение към приятели в нужда от емоционална подкрепа и инспирира дух на взаимопомощ. Отново, кампания, която предизвика силен положителен обществен отзвук.

И един пример от света на социалните медии:

#HEREFORYOU 

Миналата 2017 година съоснователят и главен изпълнителен директор на Instagram, Кевин Систром, написа в блога си: “Всеки ден в Instagram виждаме хората да споделят личното си пътуване към психичното здраве и да се свързват в общности за подкрепа и взаимопомощ. От специално посветени на тази тема профили до уникални хаштгове, които маркират цели отделни групи, тези общности помагат да направим болести, които често са невидими за приятели и семейства, видими – чрез снимки и видеоклипове.” Този поглед върху броя на хората, които се обръщат към социалните медии в търсене на подкрепа за психичното здраве, вдъхнови Instagram да стартира кампанията си #HereForYou през май 2017. Тя има за цел да насърчи съществуващата общност от хора в Instagram да се подкрепят взаимно и да намерят подходящата помощ, като и сами да разпространяват подкрепата си по-широко.

 

Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2
Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневна конференция, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Събитието е както за хора с преживелищен опит и техните близки, така и за професионалисти, които биха желали да обогатят познанията си.  Фокусът на конференцията е върху напредъка в разбирането и менажирането на това сложно и хетерогенно психично състояние, а лектори, с които ще Ви срещнем, са специалисти с богат, дългогодишен международен опит. 
Обеивно компуливно разтрото (Facebook Cover) (1) tran
Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве