Нашият блог

В блога на “Кожа” споделяме с вас всички по-интересни изминали събития и инициативи, авторски статии на различни специалисти, както и актуална информация от света по темата за психичното здраве.

В края на миналата година успяхме да организираме обучение по провеждане на мотивационно интервю на част от екипа в психиатрията в Ловеч. В България това обучение се провежда от психиатъра Георги Василев, MD, M.P.H. Финансирането на тази инициатива успяхме да осъществим със средствата, събрани от благотворителното събитие с ултрамаратонеца Краси Георгиев през сепемвр 2020г. 
motivacionno-intervjuirane
От октомври 2020г. екипът на "Кожа" се опитва да разбере какво се случва с обещанието на Министерство на Здравеопазването от началото на 2019г. да направи ремонт на заведенията за психичноздравна грижа в размер на 10 милиона лева и да приоритизира обучението на специалисти. След няколко дела по Закона за достъп до обществената информация, получихме отговор на някои от въпросите.
ii
Преди две години поредица от трагични инциденти в психиатричните заведения у нас постави темата за окаяното състояние на психично-здравната грижа у нас в светлината на медийните прожектори. На 06 февруари 2019 г., Министерство на здравеопазването излезе с доклад, според който над 50% от психично здравните заведения у нас са в критично състояние, а "за подобряване състоянието на материално-техническата база на Държавните психиатрични болници са необходими финансови средства в размер на 6 770 хил.лв" ( ≈ 7 милион л. На базата на този доклад министърът на здравеопазването, в лицето на Кирил Ананиев по това време, обеща отпускането на 10 милиона лева за обновяване и ремонт на материалната база и приоритизирането на обучението на нови кадри.
1
Този материал с свързан със стигмата върху психичното здраве и бариерите, които тя поставя пред нас, пред развитието ни и способността ни да живеем по-пълноценен и удовлетворяващ живот. В него представяме синдром, свързан със загубавна на зрение, но който оставя много хора в тъмнината на незнанието, окултните и религиозни тълкувания, поради страх и невъзможност да потърсят научно обяснение и подкрепа.
images-1
Трета част от поредицата на семейния терапевт Деница Велкова посветена на следродилното психично здраве. Публикуваме текстовете от Фейсбук профила на терапевт Велкова с нейно позволение. Говорете за това, което изпитвате, защото само така можете да нaмeрите утеха, подкрепа и решение на предизвикателствата, с които се сблъсквате. Ако не получавате разбиране от близките си, не успявате заедно да преодолеете тези негативни преживявания или не намирате сили да споделите с тях, обърнете се към квалифициран специалист.
bebe
Огромният стрес, на който ни подложи пандемията от изминалата година, направи нуждата от искрени разговори за това, което се случва вътре в нас, още по-голяма. Следвайки убеждението, че в моменти на криза литературата и изкуството могат да предложат убежище и път към лично и обществено израстване, един нов проект на докторантката Мила Даскалова и поетесата Надежда Тричкова кани всеки, който има желание, да потърси вдъхновение именно в лудостта си.
newmoon