Нашият блог

В блога на “Кожа” споделяме с вас всички по-интересни изминали събития и инициативи, авторски статии на различни специалисти, както и актуална информация от света по темата за психичното здраве.

След обширен процес на подготовка, включващ няколко кръга дискусии със заинтересованите страни от гражданското общество, Европейската комисия стартира Стратегията за правата на хората с увреждания, озаглавена „Съюз на равенството - Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030“ на 3 март 2021 г. След ратифициране на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (UNCRPD), стратегията формулира централни политически ангажименти, цели и инициативи на ЕС до 2030 г.
konvencijata-na-oon-za-pravata-na-horata-s-uvrezhdanija
В края на миналата година успяхме да организираме обучение по провеждане на мотивационно интервю на част от екипа в психиатрията в Ловеч. В България това обучение се провежда от психиатъра Георги Василев, MD, M.P.H. Финансирането на тази инициатива успяхме да осъществим със средствата, събрани от благотворителното събитие с ултрамаратонеца Краси Георгиев през сепемвр 2020г. 
motivacionno-intervjuirane
От октомври 2020г. екипът на "Кожа" се опитва да разбере какво се случва с обещанието на Министерство на Здравеопазването от началото на 2019г. да направи ремонт на заведенията за психичноздравна грижа в размер на 10 милиона лева и да приоритизира обучението на специалисти. След няколко дела по Закона за достъп до обществената информация, получихме отговор на някои от въпросите.
ii
Преди две години поредица от трагични инциденти в психиатричните заведения у нас постави темата за окаяното състояние на психично-здравната грижа у нас в светлината на медийните прожектори. На 06 февруари 2019 г., Министерство на здравеопазването излезе с доклад, според който над 50% от психично здравните заведения у нас са в критично състояние, а "за подобряване състоянието на материално-техническата база на Държавните психиатрични болници са необходими финансови средства в размер на 6 770 хил.лв" ( ≈ 7 милион л. На базата на този доклад министърът на здравеопазването, в лицето на Кирил Ананиев по това време, обеща отпускането на 10 милиона лева за обновяване и ремонт на материалната база и приоритизирането на обучението на нови кадри.
1
Този материал с свързан със стигмата върху психичното здраве и бариерите, които тя поставя пред нас, пред развитието ни и способността ни да живеем по-пълноценен и удовлетворяващ живот. В него представяме синдром, свързан със загубавна на зрение, но който оставя много хора в тъмнината на незнанието, окултните и религиозни тълкувания, поради страх и невъзможност да потърсят научно обяснение и подкрепа.
images-1
Трета част от поредицата на семейния терапевт Деница Велкова посветена на следродилното психично здраве. Публикуваме текстовете от Фейсбук профила на терапевт Велкова с нейно позволение. Говорете за това, което изпитвате, защото само така можете да нaмeрите утеха, подкрепа и решение на предизвикателствата, с които се сблъсквате. Ако не получавате разбиране от близките си, не успявате заедно да преодолеете тези негативни преживявания или не намирате сили да споделите с тях, обърнете се към квалифициран специалист.
bebe