Нашият блог

В блога на “Кожа” споделяме с вас всички по-интересни изминали събития и инициативи, авторски статии на различни специалисти, както и актуална информация от света по темата за психичното здраве.

Марк Хеник е национален говорител на Канада за психично-здраве, член е на борда на директорите на канадската национална комисията по психология и психиатрия и директор на международната програма за подпомагане на хора с психични проблеми Works. Марк говори по въпроси, свързани с психичното здраве и суицидността в частност, за радио и телевизии, печатни и онлайн медии по целия свят, а TEDx лекцията му – Изборите, които правим, e сред 50-те най-гледани TED лекции в света. Сам правил повече от шест опита за самоубийство и преодолял няколкогодишна тежка клинична депресия, днес Марк живее и работи в Торонто със своите жена и син.
mark-henick
Фондация “Кожа - платформа за психичо здраве” отбелязва проблематиката на самоубийството със седмица, посветена на темата. Един от въпросите, които искаме да засегнем, е връзката на специфични клинични състояния с тенденциите към самоубийство. Този текст представя психоаналитичното разбиране за тази връзка, както и отношението между насилието и самоубийството. Той представя основно идеите на Антъни Бейтмън, психиатър, психоаналитик и член на екипа на център Ана Фройд в Лондон.  Важно е също да уточним, че ние се ръководим от идеята, че клиничните състояния не са задължително устойчиви, а могат да флуктуират по степен, а наличието им е притежаване на особености на личността в изключително висока степен, което я прави нефункционална в моменти на криза.
Kaina Yordanova 2
Помолете личния лекар за направление за психиатър и не отлагайте консултацията си с него - това е медицинският специалист в рамките на здравната ни система, който може да ви помогне. Ако предпочитате да говорите с психолог или психотерапевт, но не знаете към кого да се обърнете, може да намерите списък с квалифицирани психолози ТУК. Те могат да Ви насочат и към психиатър и заедно с него да Ви подкрепят в този труден период. Такава е и предпочитаната практика.
Open graph
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в която поиска да бъдат изготвени засилени мерки за психосоциална подкрепа на учениците в контекста на предстоящата нова COVID вълна и евентуалното преминаване на децата отново в дистанционен режим на обучение. Според омбудсмана е необходимо училищните психолози да имат проактивна роля за ранно идентифициране на проблемите при учениците, включително и чрез онлайн срещи и консултации.
IMG_6771_-_Elena_Mecheva
Проектът е приключен.  | След няколко успешно реализирани проекта екипът на фондация "Кожа - платформа за психично здраве" има желания да подпомогне псичхичноздравната грижа в страната в сътрудничество с тези, които я осъществяват. Избрахме три направления, в които вярваме, че има смисъл да се инвестира и каним всички заинтересовани да се свържат с нас. Поканата ще остане отворена в продължение на два месеца, с краен срок 31 октомври 2021г. В края на този период, след внимателен подбор на кандидатурите, ще стартираме кампания за набиране на средства за тяхното осъществяване.
skin-call-for-projects-ig-post
Проучване на Съвместния изследователски център към Европейската комисия показва, че самотата и социалната изолация имат вредни последици за психичното и физическото здраве, както и значителни последици за социалното сближаване и доверието в общността. Следователно както самотата, така и социалната изолация все повече се признават за критични проблеми на общественото здраве, които заслужават внимание и трябва да бъдат разгледани с ефективни стратегии за намеса.
ec-loneliness-pdf
“Въпросът за смъртта. За деца и родители” е книжка, замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходящо въведение за всички, които се вълнуват от въпроса за смъртта.  Книжката дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата си, когато обичан в семейството човек или домашен любимец ни напусне. Без да претендира за изчерпателност “Въпросът за смъртта. За деца и родители” поднася по деликатен начин темата за смъртта и напомня - не забравяй да дишаш. 
Insta
След шестмесечно набиране на средства, фондация „Кожа – платформа за психично здраве” постигна целта си да изгради първата мека стая в психиатрично заведение в България. Този хуманен изолатор е безопасно място за хора в остро психотично състояние. Той им памага да се справят с кризата си, без да рискуват да наранят себе си или на другите. За разлика от традиционните методи за изолация, меката стая е шумоизолирана и има тапицирани повърхности, които позволяват на пациента да се движи свободно. Меката стая е помощ през загриженост, а не през контрол.
sega-1